ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα κατά της τρομοκρατίας έστειλε το Κουαρτέτο

Εκπρόσωποι του Κουαρτέτου βρέθηκαν στο Όσλο και παρέλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης Reuters / NTB SCANPIX

Στην ανάγκη ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και η προσπάθεια των Παλαιστινίων να πετύχουν την αυτοδιάθεσή τους να αποτελέσουν άμεσα παγκόσμιες προτεραιότητες στάθηκαν οι αντιπρόσωποι του Κουαρτέτου για τον Εθνικό Διάλογο στην Τυνησία, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Όσλο, όπου και παρέλαβαν το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο να μετατραπεί ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας σε απόλυτη προτεραιότητα, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να επιμείνουμε στον συντονισμό και στη συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα έθνη για να στερέψουν οι πόροι της», τόνισε ο Χουσέιν Αμπασί, γενικός γραμματέας της Γενικό Εργατικό Συνδικάτο της Τυνησίας (UGTT), μιας από τις οργανώσεις που συγκροτούν το βραβευθέν κουαρτέτο, στην ομιλία του στην τελετή απονομής του Νόμπελ εξ ονόματος και των τεσσάρων οργανώσεων.

«Είναι ανάγκη να επιταχύνουμε την εξάλειψη όλων των θερμών σημείων σε όλο τον κόσμο, ειδικά με την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, που θα επιτρέψει στον παλαιστινιακό λαό να μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα του στην αυτοδιάθεση στη δική του γη, να οικοδομήσει το ανεξάρτητο κράτος του. Υπάρχει ανάγκη για έναν διάλογο ανάμεσα στους πολιτικούς και μια ειρηνική συνύπαρξη», συμπλήρωσε ο Αμπασί, ο οποίος δεν παρέλειψε να καταδικάσει τις «βάρβαρες και αποτρόπαιες τρομοκρατικές ενέργειες των τελευταίων μηνών από την Τύνιδα ως το Παρίσι, από τη Βηρυτό ως το Σαρμ ελ Σέιχ και το Μπαμακό».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό τον φόβο που έχουν προκαλέσει τα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων μηνών. Η ανησυχία των Αρχών για την ασφάλεια αποτυπώθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις, τις συναυλίες και τα γεύματα που έγιναν ή παρατέθηκαν εκ παραλλήλου στο Όσλο και στη Στοκχόλμη.

«Η ασφάλεια είναι υψηλότερη από ότι θα ήταν κανονικά, λόγω της κατάστασης στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γιόχαν Φρέντρικσεν, αξιωματικός της αστυνομίας του Όσλο, αναφερόμενος στις επιθέσεις του ΙΚ στο Παρίσι.

Το Κουαρτέτο για τον Εθνικό Διάλογο, που συγκροτούν η Συνομοσπονδία Βιομηχανιών, Εμπορικών Επιχειρήσεων και Βιοτεχνιών, η Τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ο Τυνησιακός Δικηγορικός Σύλλογος και το UGTT είχε σχηματιστεί το 2013.

Βραβεύθηκε για τη συμβολή του στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην Τυνησία, τη χώρα από όπου άρχισαν οι εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Η Κάσι Κούλμαν Φίβε, επικεφαλής της Επιτροπής απονομής των βραβείων, επισήμανε ότι η Τυνησία, όπου υιοθετήθηκε νέο Σύνταγμα, διεξήχθησαν ελεύθερες εκλογές και υπήρξε ένας πολιτικός συμβιβασμός ανάμεσα στους ισλαμιστές και στους υπέρμαχους του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, αποτελεί πρότυπο πολιτικής μετάβασης στη δημοκρατία από τη δικτατορία.

Πέρυσι διεξήχθησαν με επιτυχία βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τυνησία, αλλά φέτος η χώρα δεν γλίτωσε από τη βία. Τον Μάρτιο, ισλαμιστές σκότωσαν 21 ανθρώπους στην επίθεση που διέπραξαν στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας, ενώ τον Ιούνιο, 38 ξένοι υπήκοοι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση εναντίον ενός παραλιακού ξενοδοχείου κοντά στην πόλη Σους.

«Σε αυτή την εποχή του τρόμου, οι απειλές που αντιμετωπίζει η Τυνησία και ο τυνησιακός λαός δεν διακρίνονται από εκείνες που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες», επισήμανε η Κούλμαν Φίβε στην ομιλία της.

Στη γειτονική Σουηδία, τα πρόσωπα που έλαβαν τα βραβεία λογοτεχνίας, χημείας, φυσικής, ιατρικής και οικονομικών συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη για την απονομή από τον Σουηδό βασιλιά λίγη ώρα αργότερα.
Το βραβείο αποτελείται από ένα χρυσό μετάλλιο, ένα έγγραφο που πιστοποιεί την απονομή του και μια επιταγή 8 εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων (863.000 ευρώ).

Το μετάλλιο που παρέλαβε το Κουαρτέτο θα παραδοθεί στο Μουσείο Μπάρντο, όπου θα εκτίθεται ως «ένα σύμβολο διαλόγου, ενός διαλόγου που θα κατισχύσει και βγει νικητής έναντι της τρομοκρατίας», είπε ο Αμπασί, ο γενικός γραμματέας του UGTT.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης