ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η Ε.Ε. να δείξει αλληλεγγύη για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση

Μέρκελ: Η Ε.Ε. να δείξει αλληλεγγύη για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση
REUTERS/Hannibal Hanschke

Η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν αλληλεγγύη προκειμένου να διασφαλίσουν πως η υπηρεσία των συνόρων, Frontex, θα έχει αρκετές εξουσίες ώστε να είναι αποτελεσματική και να βοηθήσει να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν.

«Το θέμα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης σημαίνει πως πρέπει να ενισχύσουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων... αυτό σημαίνει επίσης πως οι χώρες με εξωτερικά σύνορα πρέπει να εγκαταλείψουν ορισμένες από τις εθνικές ευθύνες τους», δήλωσε η καγκελάριος στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Αυτό απαιτεί έναν βαθμό αλληλεγγύης, πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται σε εμάς ή για το καθήκον μας να κάνουμε δυνατή τη νόμιμη μετανάστευση ώστε να βοηθήσουμε χώρες που έχουν προβλήματα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφερόμενη στο ζήτημα της Συρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας σε στρατιωτικά πλήγματα στην περιοχή σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί άλλη μια επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων.

Η συμμετοχή σε στρατιωτική πλήγματα είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στη Γερμανία, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) -μέλος του υπό τους συντηρητικούς συνασπισμού της Μέρκελ- έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε μια ενδεχόμενη επέμβαση της Μπούντεσβερ πέρα από την υποστήριξη που παρέχει στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

«Το να πούμε απλώς πως μπορούμε να κοιτάμε αλλού όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα και μια διεθνής συνθήκη παραβιάζεται δεν μπορεί να είναι μια απάντηση», σημείωσε η Μέρκελ σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ.

«Το να πούμε όχι εκ των προτέρων, ανεξάρτητα από τι συμβαίνει στον κόσμο – αυτή δεν μπορεί να είναι η γερμανική στάση», είπε η Μέρκελ.

Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα σύμφωνα με τις οποίες το γερμανικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μελλοντικά ανταποδοτικά πλήγματα εναντίον της συριακής κυβέρνησης, έχουν προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για το κατά πόσον μια τέτοια ανάμιξη θα ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα.

Νωρίτερα φέτος, η Γερμανία δεν συμμετείχε σε έναν γύρο πληγμάτων εναντίον συριακών κυβερνητικών στόχων που εξαπέλυσαν δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας ως απάντηση σε επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα.