ΚΟΣΜΟΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ε.Ε. και Ουγγαρίας

REUTERS/Vincent Kessler

Έφτασε με καθυστέρηση στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, επιτέθηκε στους ευρωβουλευτές και έκανε λόγο για «εκβιασμό» εναντίον της χώρας του. Η αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Βίκτορ Όρμπαν έχει πλέον εκτροχιαστεί και η προκλητική ομιλία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας στο Στρασβούργο την Τρίτη σίγουρα δεν θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της κρίσης…

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το εάν θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του άρθρου 7 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Βουδαπέστης λόγω «ύπαρξης σαφούς κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ευρώπη» αναμένεται την Τετάρτη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τον ευρωπαϊκό Τύπο να φιλοξενεί εκτενή ρεπορτάζ για τη διαμάχη.

«Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες εναντίον της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της, θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και θα υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων της» είπε ο Ούγγρος ηγέτης, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την έκθεση που συντάχθηκε από επιτροπή ευρωβουλευτών «χαστούκι» για τη χώρα του: «Η έκθεση που βρίσκεται μπροστά σας, προσβάλλει την τιμή του ουγγρικού λαού».


Πηγή: EPA/PATRICK SEEGER/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την εκλογή του το 2010, ο Όρμπαν έχει ασκήσει πιέσεις στα δικαστήρια, στα ΜΜΕ και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της χώρας του ενώ παράλληλα έχει αρνηθεί πεισματικά να επιτρέψει τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Ουγγαρία: Πόσο άλλαξε η χώρα στα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης Όρμπαν

Και παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλές φορές διαμαρτυρηθεί για τα ζητήματα αυτά, δεν έχει καταφέρει να αλλάξει τη σκληρή στάση του πρωθυπουργού της χώρας.

Η έκθεση για την Ουγγαρία, την οποία συνέταξε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τζούντιθ Σαρτζεντίνι, καταγράφει έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα αφήνατε μια κυβέρνηση να χλευάζει χωρίς συνέπειες τις αξίες στη βάση των οποίων οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ή θα κάνετε κάτι ώστε οι αξίες αυτής της Ένωσης να μην είναι απλώς λέξεις γραμμένες σε ένα κομμάτι χαρτί;» ρώτησε η Σαρτζεντίνι τους συναδέλφους της.


Η Τζούντιθ Σαρτζεντίνι, σε παλαιότερη ομιλία της / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕPA/ JAMAL NASRALLAH

«Η Ουγγαρία θα καταδικαστεί γιατί ο ουγγρικός λαός δεν θέλει η χώρα του να μετατραπεί σε χώρα μεταναστών» είπε ο Όρμπαν, που χειροκροτήθηκε από ευρωσκεπτικιστές, ακροδεξιούς νομοθέτες.

Στο παρελθόν ο Όρμπαν έχει μάλιστα ισχυριστεί ότι οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες αποτελούν απειλή για τους χριστιανικούς λαούς της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές εάν η ενεργοποίηση του άρθρου αυτού θα ψηφιστεί από τα 2/3 των 751 ευρωβουλετών.

Σε περίπτωση, όμως, που υπερψηφιστεί, τότε ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ουγγαρίας. Η χώρα θα μπορούσε θεωρητικά ακόμη και να χάσει το δικαίωμα ψήφου της, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο δεδομένου ότι ο Όρμπαν έχει τη στήριξη της κυβέρνησης της Πολωνίας.

Είναι η δεύτερη φορά που η συζητείται ενεργοποίηση του άρθρου 7 για την επιβολή κυρώσεων κατά μέλους της Ε.Ε. τον τελευταίο χρόνο, καθώς πριν από λίγο καιρό οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν αντίστοιχη διαδικασία και κατά της Πολωνίας.

Ο Όρμπαν έχει υποσχεθεί να «χτίσει» μια αντιμεταναστευτική συμμαχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει δηλώσει ανοιχτά ότι σκοπεύει να πολεμήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης