Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι εκτοπισμένοι μετά τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ
Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέσα στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία λόγω των βομβαρδισμών των κυβερνητικών δυνάμεων και του Ρώσου συμμάχου τους, που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα και έχουν στόχο την επαρχία Ιντλίμπ και τα γειτονικά ανταρτοκρατούμενα εδάφη, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του ΟΗΕ.
«Έχουμε μεγάλη ανησυχία λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης της βίας που έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 30.000 και πλέον ανθρώπων. Μεταξύ της 1ης και της 9ης Σεπτεμβρίου, καταγράψαμε 30.542 γυναίκες, παιδιά, αλλά και άνδρες που εκτοπίστηκαν από το νότιο και το νοτιοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ, καθώς και από το βόρειο και το βορειοδυτικό τμήμα της γειτονικής επαρχίας Χάμα και κατευθύνθηκαν σε διάφορες περιοχές πέραν της Ιντλίμπ», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UNOCHA).
«Η πλειοψηφία αυτών των εκτοπισμένων έφθασε στο βόρειο τμήμα της Ιντλίμπ, κοντά στα τουρκικά σύνορα», πρόσθεσε.
Η Δαμασκός που υποστηρίζεται από τους συμμάχους της, τη Ρωσία και το Ιράν, ετοιμάζει μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της επαρχίας Ιντλίμπ και των γύρω περιοχών της βορειοδυτικής Συρίας από τους αντάρτες. Η περιοχή είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή αυτή που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ και γειτονικές μικρές περιοχές των επαρχιών της Λαττάκειας, της Χάμας και του Χαλεπίου.
Ο Σουάνσον δήλωσε ότι από την Παρασκευή έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους, κυρίως στη βόρεια αγροτική περιοχή της Χάμας και στις νότιες αγροτικές περιοχές της Ιντλίμπ.
Η μάχη της Ιντλίμπ μπορεί να γίνει «η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή του 21ου αιώνα», προειδοποίησε σήμερα στη Γενεύη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι εκτοπισθέντες κατευθύνθηκαν σε καταυλισμούς, το 29% μένει μαζί με οικογένειες, το 14% εγκαθίσταται σε πρόχειρους καταυλισμούς και το 10% σε ενοικιαζόμενα καταλύματα.