ΚΟΣΜΟΣ

Μια ρωγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ταράζει τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Μια ρωγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ταράζει τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας
NASA

Μια ρωγμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έγινε η αφορμή να προκληθεί νέα αναταραχή στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ καθώς ο επικεφαλής του Roscosmos -της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας- Ντμίτρι Ρογκόζιν, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε ξένη εμπλοκή στο περιστατικό και ότι η ζημιά δημιουργήθηκε εκ των έσω.

Όλα ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα όταν οι ελεγκτές πτήσεων σε Χιούστον και Μόσχα ανίχνευσαν μια μικρή διαρροή οξυγόνου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με τη NASA να διαβεβαιώνει, αφότου έγινε γνωστή η είδηση, ότι πλήρωμα δεν κινδυνεύει.

Στη συνέχεια, τα μέλη του πληρώματος ανακάλυψαν μια μικρή ρωγμή στο διαμέρισμα του ρωσικού διαστημοπλοίου Soyuz MC 739 (γνωστό ως Soyuz MC-09). Άμεσα, επιδιόρθωσαν το πρόβλημα και σύμφωνα με τη NASA, το πλήρωμα χρησιμοποίησε μια βιομηχανική ταινία, την Kapton για να σταματήσει προσωρινά η διαρροή.

Η Roscosmos ανακοίνωσε πως η διαρροή σταμάτησε μετά την επισκευή αυτή.

Ενώ μέχρι στιγμής όλα φαίνονταν πως ήταν καλά στο διάστημα, την προηγουμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας δήλωσε ότι η διαρροή οφείλεται σε κάτι άλλο και όχι ατύχημα ή κάποιο λάθος στην κατασκευή. «Υπάρχει μια άλλη εκδοχή που δεν αποκλείουμε: μια προμελετημένη ενέργεια στο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ρογκοζίν υποστήριξε ότι υπήρξαν σημάδια από τρυπάνι και μάλιστα φαίνεται να έγιναν από «ασταθές χέρι». Ο ίδιος προσέθεσε ότι ελέγχονται όλα τα στάδια της κατασκευής που έχουν προηγηθεί και διασαφηνίζεται ποιοι είχαν πρόσβαση στο διαστημόπλοιο, ποιες εργασίες έγιναν και ποιοι πραγματοποιούσαν τους ελέγχους.

«Σύννεφα» στη συνεργασία στο διάστημα

Η συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998 ενώ το πρώτο του πλήρωμα εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2000 και είναι ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos (Ρωσίας), JAXA (Ιαπωνίας), CSA (Καναδά) και EΟΔ (Ευρώπης).

Σήμερα, το προσωπικό αποτελείται από τρεις Αμερικανούς, δύο Ρώσους και έναν Γερμανό.

Η συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών και ρωσικών διαστημικών σταθμών βασίζεται σε γερά θεμέλια καθώς δεν επηρεάστηκε από την κατάσταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών, μετά τον Ψυχρό πόλεμο και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, το 2014.

Μετά το περιστατικό, σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση είναι τεταμένη. Το CNNi ανατρέχει στο βιογραφικό του σημερινού διευθυντή στο Roscosmos σημειώνοντας πως ήταν πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία από το 2011 έως το 2018.

Μάλιστα, το 2014, το όνομά του βρέθηκε σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο η λίστα αυτή σχεδιάστηκε για να «επιβληθούν κυρώσεις σε άτομα που ασκούν επιρροή στη ρωσική κυβέρνηση και στους υπεύθυνους για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία».

Όπως έγραψε σε άρθρο του το SpaceNews «ο άνθρωπος που πέρασε 4 χρόνια τρολάροντας τις ΗΠΑ για την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς πυραύλους, έχει αναλάβει την διοίκηση του σημαντικότερου συνεργάτη της NASA».

Πάντως, σύμφωνα με το CNNi, η εξάρτηση αυτή των ΗΠΑ από τη Ρωσία πρόκειται να αλλάξει σύντομα καθώς η NASA προσέλαβε την SpaceX και την Boeing, για να αναπτύξουν μια νέα γενιά διαστημοπλοίων και συστήματα εκτόξευσης για να μεταφέρουν τα πληρώματα τους από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όσον αφορά την αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αυτή συνεχίζεται κανονικά καθώς μετά την επισκευή της διαρροής ο Ρώσος κοσμοναύτης Oleg Artemyev έβαλε μια εντυπωσιακή φωτογραφία από το διάστημα, σημειώνοντας πως συνεχίζεται το ταξίδι γύρω από τη Γη.

Οι έρευνες για το περιστατικό συνεχίζονται και αναμένεται να έχουν τελειώσει έως τα μέσα Σεπτέμβριου.

Space: Another frontier for the US-Russian rivalry, By Nathan Hodge, CNN