ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: «Αναπαράσταση» της επιχείρησης διάσωσης των 12 μαθητών στο πλαίσιο έκθεσης

REUTERS/Soe Zeya Tun

Οι δραματικές μέρες που έζησαν οι 12 μικροί ποδοσφαιριστές  και ο προπονητής τους στο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης έγιναν η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα μικρό σκοτεινό σπήλαιο σε ένα εμπορικό κέντρο στην Μπανγκόκ, στο πλαίσιο μιας μεγάλης έκθεσης για το γεγονός που θα μείνει για πολύ ακόμα χαραγμένο στις μνήμες των Ταϊλανδών και όχι μόνο. 

Το πλαστικό τούνελ, 10 μέτρων, είναι ζωγραφισμένο με καφέ χρώμα για να θυμίζει βράχο. Μέσα σε αυτό μπορεί να ακούσει κανείς ήχους από νερό να ρέει. Ο λόγος που δημιουργήθηκε είναι να αναπαράγει την εμπειρία των μικρών παιδιών και του προπονητή τους που διασώθηκαν έπειτα από μια τεράστια επιχείρηση από το πλημμυρισμένο σπήλαιο που συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η περιπέτειά τους έγινε πρωτοσέλιδο σε διεθνή μέσα και ενέπνευσε την δημιουργία μιας έκθεσης με θέμα το σπήλαιο.

«Είναι ένα χαρακτηριστικό της Ταϊλάνδης: είμαστε ενωμένοι και βοηθούμε ο ένας τον άλλον όσο μπορούμε», δήλωσε ο Salinee Chuman, υπεύθυνος του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος διοργάνωσε την έκθεση στην Μπανγκόκ η οποία θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Τρεις μέρες μετά είναι επίσης προγραμματισμένο ένα μεγάλο πάρτι που έχει τίτλο "Σας ευχαριστούμε" και το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της χώρας για χιλιάδες ανθρώπους, από περίπου 100 χώρες, που βοήθησαν στη διάσωση των αγοριών.

Στην έκθεση αυτή μπορεί να δει κανείς μέσα και αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στη διάσωση. Το πιο δημοφιλές είναι ένα κοστούμι κατάδυσης.

Υπάρχουν όμως και υποβρύχια ρομπότ, πακέτα από ζελέ, ίδια με αυτά που δόθηκαν στα παιδιά για κατανάλωση και μια γυαλιστερή μεταλλική θερμική κουβέρτα με την οποία οι επισκέπτες μπορούν να τυλιχτούν και να φωτογραφηθούν, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Η κατάσταση είναι εορταστική με αφιερώματα και ζωγραφιές στους τοίχους ηγετών χωρών που συνέδραμαν στις έρευνες όπως της Τερέζα Μέι και του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και προσωπικότητες από τον τεχνολογικό χώρο όπως του ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Το πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, ο Σαμάν Κουνάν που έχασε τη ζωή του συμμετέχοντας στην προσπάθεια διάσωσης τιμάται με χειρόγραφα μηνύματα, άγαλμα και ζωγραφιές.

Ο Ίλον Μασκ βρίσκεται επίσης στον πίνακα των τιμώμενων προσώπων, παρότι δεν χρησιμοποιήθηκε το μίνι υποβρύχιο που είχε δημιουργήσει και παρά το γεγονός ότι αποκάλεσε «παιδεραστή» έναν Βρετανό δύτη που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης. Αργότερα, ζήτησε συγγνώμη, όμως ο χαρακτηρισμός αυτός έφερε σφοδρές αντιδράσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης