ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η κ. Κλίντον απέφυγε τον μεγάλο σκόπελο για τη Βεγγάζη

Εμφανής η χαρά της Χίλαρι Κλίντον μετά την 11ωρη "ανάκριση"

Οι πρώτες αναλύσεις από τις ΗΠΑ δείχνουν πως η Χίλαρι Κλίντον απέφυγε τη μεγάλη ζημιά στο προφίλ της και στην προεκλογική της καμπάνια για την προεδρία παρά το 11ωρο σφυροκόπημα στην επιτροπή του κογκρέσου την Πέμπτη για τις επιθέσεις στη Βεγκάζη.  

Σχεδόν ολόκληρη την ημέρα η κ. Κλίντον έδινε απαντήσεις σε ερωτήσεις αλλά και σε "πικρά" σχόλια, με τους Ρεπουμπλικάνους απέναντι της, σε μία διαδικασία που αποδείχθηκε ένα πολιτικό τεστ αντοχής. Μέσα λοιπόν σε 11 ώρες με έμφαση στις λεπτομέρειες της επίθεσης και πως η ίδια το χειρίστηκε όλο αυτό, η πρώην υπουργός Εξωτερικών πιέστηκε να αμυνθεί - υπεραμυνθεί της χρήσης ενός ιδιωτικού λογαριασμού μέιλ.

H πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε ότι αναλαμβάνει, όχι ολόκληρη την ευθύνη, αλλά το μερίδιο κείνο που της αναλογεί, ενώ "υπενθύμισε" πως οι διπλωμάτες που εργάζονται στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν σε κάθε περίπτωση κινδύνους.

"Αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης μου" για τις αιματηρές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 εναντίον της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, υπογράμμισε στην εναρκτήρια δήλωσή της.

Η Χίλαρι Κλίντον έχει ήδη αποδεχθεί την ευθύνη που φέρει για τα γεγονότα της Λιβύης τον Ιανουάριο του 2013, αρνήθηκε όμως πως είχε απορρίψει αιτήματα για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων ασφαλείας περιμετρικά του συγκροτήματος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

«Η Αμερική πρέπει να έχει ηγεμονικό ρόλο σε έναν επικίνδυνο κόσμο και οι διπλωμάτες μας πρέπει να συνεχίσουν να μας εκπροσωπούν σε επικίνδυνες περιοχές» σημείωσε μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα αναφερόμενη στον πρέσβη που έχασε την ζωή του στις επιθέσεις, τον Κρις Στίβενς, έναν από τους 4 Αμερικανούς που σκοτώθηκαν.

«Όταν η Αμερική απουσιάζει, ειδικά από τις περιοχές όπου η κατάσταση είναι ρευστή, υπάρχουν επιπτώσεις».

Το καθήκον αυτό «συμπεριλαμβάνει επίσης το ενδεχόμενο να μη μπορούμε πάντα να εμποδίζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις ή να θέτουμε σε ισχύ τα πληρέστερα μέτρα ασφαλείας και πρέπει αναπόφευκτα να αποδεχόμαστε ότι υπάρχει ένα επίπεδο κινδύνου» προσέθεσε η πρώην ΥΠΕΞ.

«Ο Κρις Στίβενς γνώριζε ότι οι διπλωμάτες πρέπει να εργάζονται σε πολλές περιοχές όπου δεν έχουν αναπτυχθεί τα στρατεύματά μας, ή δεν υπάρχουν καθόλου στρατιώτες στο έδαφος και δε μπορεί κανείς να εγγυηθεί την ασφάλεια. Επομένως, εθελοντικά έθεσε υποψηφιότητα για αυτού του είδους τις αποστολές» είπε η Χίλαρι Κλίντον.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την επίθεση εναντίον του πρεσβευτή των ΗΠΑ Κρις Στίβενς, παρόλα αυτά, η πρώην υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε για μία ακόμη φορά ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου.

Να σημειωθεί πως βέβαια είναι ένα σώμα το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, γεγονός που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, καθώς η χώρα βαδίζει ταχύτατα προς τις εκλογές.

Το λεγόμενο και συντηρητικό κόμμα υποστηρίζει ότι αναζητά την «αλήθεια», να γίνει γνωστό στους πολίτες τι συνέβη με τις επιθέσεις, όμως οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους για εμπάθεια εναντίον της επικρατέστερης υποψηφίου για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης