ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Επιβεβλημένη η αγορά των ρωσικών S-400 για την Άγκυρα

REUTERS/Umit Bektas

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΤουρκίαςΜεβλούτ Τσαβούσογλου, εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο ζήτημα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των ΗΠΑ, που προχώρησαν σε «πάγωμα» της πώλησης στην Άγκυρα των αεροσκαφών F-35.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, η Άγκυρα δεν θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτείων και θα συνεχίσει τις διαδικασίες αγοράς των πυραύλων. Ζήτησε, μάλιστα, από την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει την «απειλητική ρητορική».

Ο Τσαβούσοβλου τόνισε πως η αγορά των S-400 είναι ένα «πρέπει» για την Τουρκία.

«Πρέπει να προστατέψουμε τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Είναι ένα "πρέπει" για μας. Πρέπει να το καταλάβουν», είπε ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ενώ επανέφερε και παλαιότερο αίτημα της Άγκυρας για αγορά πυραύλων Πάτριοτ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που η άλλη πλευρά δεν είχε αποδεχθεί. «Μπορούν οι ΗΠΑ να μας δώσουν εγγυήσεις για πώληση πυραύλων Πάτριοτ;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το RT.

Οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον είναι ιδιαιτέρως τεταμένες λόγω της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται από την Τουρκία για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Άντριου Μπράνσον: Ποιος είναι ο πάστορας που βρίσκεται στο επίκεντρο της κόντρας ΗΠΑ - Τουρκίας

Η στάση που κρατούν οι ΗΠΑ στη συμφωνία για την πώληση των F-35 έχει προκαλέσει τον έντονο εκνευρισμό της τουρκικής πλευράς, με τον Τσαβούσογλου να τονίζει, πως ορισμένα από τα βασικά εξαρτήματα για τα πολεμικά αεροσκάφη παρέχονται από την Τουρκία.

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως η Άγκυρα θα διστάσει να ανταποδώσει αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει την τακτική εκφοβισμού.

«Αν λένε ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όπως στις καουμπόικες ταινίες, τότε θα λάβουν απάντηση», είπε συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου.

Ακόμη, διευκρίνισε ότι με την αγορά των ρωσικών πυραύλων η Τουρκία δεν δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις της με τη Ρωσία. «Η Τουρκία μπορεί να ισορροπήσει εξαιρετικά την εξωτερική πολιτική της περιοχής», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης