Ενισχύθηκε η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας ανοικτά της Συρίας
Η Ρωσία ενίσχυσε την στρατιωτική της παρουσία στην Μεσόγειο, ανοικτά της Συρίας, επικαλούμενη το ενδεχόμενο πληγμάτων των δυτικών δυνάμεων κατά των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Ασαντ που θα ακολουθήσουν μία «προβοκάτσια» των σύρων ανταρτών, μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Δύο φρεγάτες εξοπλισμένες με πυραύλους Cruise Kalibr, ικανούς να πλήξουν στόχους στο έδαφος ή πλοία επιφανείας, στάλθηκαν το Σάββατο στην Μεσόγειο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Kommersant, που επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή του ρωσικού επιτελείου.
Συνολικά, ο ρωσικός στόλος διαθέτει πλέον δέκα πλοία επιφανείας με εκτοξευτές πυραύλων και δύο υποβρύχια ανοικτά της Συρίας, δηλαδή την μεγαλύτερη ναυτική δύναμη από την έναρξη του πολέμου της Συρίας το 2011, ενώ καθ΄οδόν βρίσκονται και άλλες ναυτικές δυνάμεις, σύμφωνα με την Izvestia, και προορίζονται να συνεπικουρήσουν την Δαμασκό στην μεγάλης κλίμακας επίθεση που ετοιμάζει κατά του Ιντλίμπ.
Ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε το Σάββατο του σύρους αντάρτες ότι προετοιμάζουν «προβοκάτσια» με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ, έναν από τους τελευταίους θύλακες που τελούν υπό τον έλεγχο των σύρων ανταρτών και διαφεύγουν του ελέγχου του καθεστώτος της Δαμασκού.
Η Μόσχα ισχυρίσθηκε επίσης ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες «συμμετέχουν ενεργά» στην «προβοκάτσια» αυτή.
Τον Απρίλιο, αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους στόχους του συριακού καθεστώτος σε αντίποινα για την επίθεση των δυνάμεων του Ασαντ με χημικά όπλα κατά της πόλης Ντούμα, κοντά στην Δαμασκό.
Η Ρωσία είχε καταγγείλει τότε «σκηνοθεσία».
Σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ επέμεινε ότι οι αντάρτες που ελέγχουν το 60% του εδάφους του Ιντλίμπ «βρίσκονται κοντά σε μία σοβαρή προβοκάτσια, με την χρήση χημικών ουσιών που περιέχουν χλώριο».
Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Συρία υπέρ του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2015 και, μαζί με την υποστήριξη του Ιράν, επέτρεψε στις δυνάμεις της Δαμασκού να καταγάγουν νίκες κατά των σύρων ανταρτών, ανακαταλαμβάνοντας τα δύο τρίτα των εδαφών που κατείχαν πριν από τον πόλεμο.