«Απέχει πολύ από το να μας καταλάβει»: Η Τουρκία κατηγορεί τον Μακρόν
Η Άγκυρα κατηγόρησε την Τρίτη τον Εμανουέλ Μακρόν ότι βρίσκεται μακριά από το «να καταλάβει» την Τουρκία λίγο αφότου ο Γάλλος πρόεδρος πρόσαψε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι κατασκευάζει ένα «πανισλαμικό σχέδιο» ζητώντας παράλληλα, να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν για την χώρα μας (...) δείχνουν για άλλη μία φορά ότι είναι μακριά από το να καταλάβει την πραγματικότητα στην Τουρκία», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Μιλώντας στη διάρκεια συνάντησης των πρέσβεων τη Δευτέρα στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την «έξοδο από την υποκρισία» σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνοντας, όπως το είχε κάνει και στο παρελθόν, «μία στρατηγική συμμαχία».
«Κάθε μέρα το σχέδιο του Τούρκου προέδρου (...) είναι ένα πανισλαμικό σχέδιο εντελώς αντιευρωπαϊκό, τα μέτρα του οποίου έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές μας» είπε ο Μακρόν.
Η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία άνοιξε τον δρόμο το 2005 για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στην ουσία είναι νεκρή εδώ και πολλά χρόνια. Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας είναι εξαιρετικά τεταμένες από την εποχή της απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος, τον Ιούλιο του 2016 και των μαζικών διώξεων που εξαπέλυσε μετά το καθεστώς Ερντογάν, γεγονός που δέχθηκε έντονες κριτικές από τους Ευρωπαίους.
Η Άγκυρα όμως έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ότι η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει για την Τουρκία «ένας στρατηγικός στόχος».
«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία για μία πλήρη ένταξη» επανέλαβε από την πλευρά του ο Ακσόι.
Η Άγκυρα η οποία διανύει μία έντονη κρίση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες να κάνει κάποιες κινήσεις προς τη μεριά της Ευρώπης.
Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ έγινε δεκτός τη Δευτέρα από τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρούνο Λε Μερ στο Παρίσι όπου επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να ενδυναμώσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.