Φόρος τιμής στον Μακέιν στο μνημείο που θυμίζει την πτώση του πολεμικού αεροπλάνου του
Στις όχθες μιας ακύμαντης και ειρηνικής λίμνης πέρα από το κέντρο του Ανόι, η επιγραφή σε ένα φθαρμένο μνημείο στέκει ως υπενθύμιση ενός βίαιου γεγονότος που συνέβη πριν από 51 χρόνια.
«Στις 26 Οκτωβρίου 1967, στη λίμνη Τρουκ Μπακ, ο στρατός και ο λαός του Ανόι συνέλαβαν τον σμηναγό Τζον Σίντνι Μακέιν, πιλότο της αεροπορίας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού», αναφέρεται στην επιγραφή του μνημείου που απεικονίζει έναν αεροπόρο με τα χέρια πάνω από το κεφάλι μπροστά από το σπασμένο φτερό ενός αεροπλάνου.
Ο Μακέιν, ο Αμερικανός γερουσιαστής που ήταν υποψήφιος πρόεδρος το 2008 χωρίς επιτυχία και έγινε ένας από τους πιο επιφανείς επικριτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πέθανε το Σάββατο, ανακοίνωσε το γραφείο του. Ήταν 81 ετών.
Ο Μακέιν ήταν πιλότος ενός από τα δέκα αεροπλάνα που κατέρριψε ο στρατός του Βόρειου Βιετνάμ εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με την επιγραφή στο μνημείο, το οποίο είχε επισκεφθεί ο ίδιος ο Μακέιν σε μια επιστροφή στο Βιετνάμ το 2009.
«Αισθάνθηκα την υποχρέωση να έρθω εδώ και να φέρω μερικά λουλούδια» δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπ, Αμερικανός στο Ανόι που απόθεσε ένα μπουκέτο κίτρινα χρυσάνθεμα στα πόδια του μνημείου αφού είχε ακούσει το πρωί της Κυριακής τα νέα για τον θάνατο του Μακέιν.
Ο Γκιμπ είναι ένας από τους πολλούς πολίτες των ΗΠΑ που ζουν στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ και επισκέφθηκαν το μνημείο για να αποτίνουν φόρο τιμής. Οι περισσότεροι έφεραν λουλούδια. Ένα άνδρας πρόσφερε μια τυλιγμένη αμερικανική σημαία.
«Ήταν ο τελευταίος που ψήφισα για πρόεδρο», είπε ο Γκιμπ. «Η στιγμή που έπεσε εδώ άλλαξε τη ζωή του για πάντα».
Ο Μακέιν ανασύρθηκε από τη λίμνη Τρουκ Μπακ και πέρασε πεντέμισι χρόνια ως «διακεκριμένος» αιχμάλωτος πολέμου στη φυλακή Χόα Λο –το διαβόητο «Χίλτον του Ανόι»- όπου, όπως είπε, ο ίδιος και άλλοι υπέστησαν βασανιστήρια.
Το Βιετνάμ λέει πως οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι είχαν καλή μεταχείριση.
Ένα άγαλμα στο σημείο δίπλα στη λίμνη ανεγέρθηκε το 1967 και ανακαινίστηκε στη δεκαετία του 1980 και του 1990.
Τζον Μακέιν: Η ζωή και το τέλος του
Είναι εύκολο να προσπεράσει κανείς το μνημείο – ο δρόμος με τα δέντρα και από τις δύο πλευρές όπου στέκεται τώρα είναι τώρα ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός γεμάτος καφέ, καταστήματα παγωτού και πωλητές που πουλούν μαλλί της γριάς από τα ποδήλατά τους.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ανόι ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα υποτροφιών για την υποστήριξη «νεαρών Βιετναμέζων ηγετών αφοσιωμένων στη δημόσια υπηρεσία» που θα επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκπαιδευθούν σε αμερικανικά πανεπιστήμια για έναν χρόνο.
Το πρόγραμμα θα ονομαστεί «Υποτροφία Μακέιν/Κέρι» προς τιμήν του Μακέιν και του Τζον Κέρι, ενός άλλου βετεράνου του Βιετνάμ που έχει προωθήσει τα θέματα ΗΠΑ - Βιετνάμ στη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.
Ο Λι Μα Λουόνγκ, πρώην διευθυντής του Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας του Βιετνάμ στο Ανόι ο οποίος συνάντησε τον Μακέιν λίγο μετά το 2010, δήλωσε στο Reuters ότι τιμά τον πρώην γερουσιαστή ως έναν επαγγελματία που συνέβαλε πολύ στην οικοδόμηση των σχέσεων με το Βιετνάμ.
Ο Λουόνγκ δήλωσε πως λυπάται που σε αντάλλαγμα το Βιετνάμ δεν κατάφερε να βρει το δακτυλίδι που φορούσε ο Μακέιν όταν ανασύρθηκε από τη λίμνη.
«Ήταν το δακτυλίδι που του είχε χαρίσει η σύζυγός του και χάθηκε όταν έπεσε με το αεροπλάνο του και μετά τη διάσωσή του. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να το βρούμε αλλά μάταια», είπε ο Λουόνγκ. «Όποιος χάνει ένα δαχτυλίδι που του έχει χαρίσει ένα αγαπημένο πρόσωπο θα λυπόταν πολύ γι’ αυτό, όχι μόνο εκείνος», είπε.
«Η συμβολή του στις σχέσεις Βιετνάμ-ΗΠΑ θα μείνει για πάντα στη μνήμη».