ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: Ξεκίνησε η δίκη 33 κατηγορουμένων για εισβολή στο κοινοβούλιο

πΓΔΜ: Ξεκίνησε η δίκη 33 κατηγορουμένων για εισβολή στο κοινοβούλιο
REUTERS/Ognen Teofilovski

Ξεκίνησε σήμερα στα Σκόπια η δίκη 33 ατόμων, μεταξύ των οποίων πέντε συντηρητικοί βουλευτές καθώς και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, που κατηγορούνται για συμμετοχή στη βίαιη εισβολή στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2017.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν τότε στις βίαιες ταραχές που προκάλεσαν περίπου εκατό εθνικιστές διαδηλωτές οι οποίοι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν κατά της εκλογής του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, τον οποίο είχε εκλέξει η αλβανική μειονότητα η οποία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του πληθυσμού.

Αρκετοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του νυν πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, τότε ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), χτυπήθηκαν από ορισμένους μασκοφόρους διαδηλωτές. Οι περισσότεροι από τους 33 άνδρες κατηγορούνται για «τρομοκρατική απειλή κατά της ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης», ενώ δύο από αυτούς κατηγορούνται για συνενοχή. Όλοι τους αντιμετωπίζουν έως και 25 χρόνια ποινή κάθειρξης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι πέντε μέλη του Συντηρητικού Κόμματος (VMRO-DPMNE) που ήταν στην εξουσία το 2017, και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μίτκο Τσάφκοφ.

«Η επίθεση στο κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017 δεν ήταν μια αυθόρμητη επίθεση, αλλά σχεδιασμένη από τους κατηγορούμενους» δήλωσε κατά την έναρξη της δίκης η εισαγγελέας Βίλμα Ρουσκόφσκα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ένας από τους κατηγορούμενους είχε επιφορτιστεί να δολοφονήσει τον Ζόραν Ζάεφ.

Η επίθεση που καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσεται στο πλαίσιο μίας μακράς διάρκειας πολιτικής κρίσης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η εισβολή στο κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε μετά από μήνες διαδηλώσεων που πραγματοποιούσαν εθνικιστές διαμαρτυρόμενοι για την συμφωνία συνασπισμού μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, συμφωνία η οποία θεωρείτο απειλή για την εθνική ενότητα.