Πετάτε τους φακούς επαφής σας στην τουαλέτα; Γιατί πρέπει να σταματήσετε
Έχετε σκεφτεί ποτέ πού πάνε οι φακοί επαφής σας όταν τους πετάτε; Το ερώτημα αυτό αποφάσισαν να απαντήσουν ερευνητές του πανεπιστημίου Arizona State, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αρκετοί άνθρωποι που φορούν φακούς τους πετούν είτε στην τουαλέτα είτε στον νιπτήρα.
Και με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, συμβάλλουν και αυτοί στη μόλυνση του περιβάλλοντος από μικροπλαστικά -δηλαδή μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού, μικρότερα των πέντε χιλιοστών.
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικροπλαστικά αποτελούν μια μεγάλη απειλή για την πανίδα του πλανήτη μας, ιδιαίτερα για τη θαλάσσια ζωή.
Η αμερικανική ομάδα ξεκίνησε την έρευνά της με τηλεφωνικές συνεντεύξεις περίπου 400 ανθρώπων, ανεξαρτήτως εάν φορούσαν ή όχι φακούς επαφής.
«Αυτό που μάθαμε ήταν ότι ένας στους πέντε ανθρώπους που φορούν φακούς, τούς πετούν είτε στην τουαλέτα είτε στον νιπτήρα του μπάνιου» είπε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Ρολφ Χάλντεν, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο συνεδρίου της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.
Βρέθηκε φακός επαφής στο μάτι της μετά από… 28 χρόνια
Όταν κάποιος πετάει τους φακούς του σε τουαλέτα ή νιπτήρα, τα μικροσκοπικά πλαστικά «ταξιδεύουν» μέσα στο αποχετευτικό σύστημα και φτάνουν στους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων. Ο Χάλντεν τόνισε ότι οι ερευνητές εντόπισαν 11 μάρκες φακών επαφής, που δεν διαλύονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας αυτής αλλά σκίζονται σε μικρότερα κομμάτια.
Με αυτόν τον τρόπο, τα κομματάκια αυτά μπορεί να ξεφύγουν και να ταξιδέψουν σε ποτάμια, λίμνες ή ακόμη και τον ωκεανό. «Ακούγεται σαν ένα πολύ μικρό πρόβλημα, καθώς οι φακοί επαφής είναι έτσι και αλλιώς μικροί, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι δισεκατομμύρια ανά τον κόσμο. Η μελέτη υπολόγισε ότι περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι φορούν φακούς επαφής μόνο στις ΗΠΑ» λέει ο Χάλντεν, και συμπληρώνει: «Αυτό που είδαμε είναι ότι εκατομμύρια φακοί καταλήγουν στα λύματα κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει περίπου 20.000 κιλά φακών επαφής κάθε χρόνο».
Βρετανίδα είχε στο μάτι της 27 ξεχασμένους φακούς επαφής για... 35 χρόνια
Ο Τσάρλι Ρόλσκι, που συνυπογράφει την έρευνα, τονίζει ότι οι φακοί επαφής είναι διαφορετικοί από τα άλλα πλαστικά, όπως τα καλαμάκια ή τις σακούλες. Και αυτό επειδή θεωρούνται απαραίτητοι από τους ανθρώπους που τους φορούν.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι άνθρωποι δεν θεωρούν πλαστικό τους φακούς επειδή είναι τόσο λεπτοί και εύκαμπτοι. Φυσικά, όπως λέει ο ίδιος, οι φακοί επαφής είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της γενικότερης ρύπανσης από πλαστικό.
Παρόλα αυτά, ελπίζει ότι τα ευρήματα θα παροτρύνουν τους ανθρώπους να βρουν ενναλακτικούς τρόπους να πετούν τους φακούς τους. Καταλληλότεροι τρόποι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι είτε να τους πετούν στα σκουπίδια είτε να τους ανακυκλώνουν.
«Έχουμε δημιουργήσει ένα αθάνατο υλικό. Δεν φεύγει, δεν διαλύεται» καταλήγει λέγοντας ο Χάλντεν, αναφερόμενος στο πλαστικό.
Do you flush your contact lenses? Here's why you should stop, by David Williams, CNN