ΚΟΣΜΟΣ

Τα 10 σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών στα οποία εστιάζουν στην πΓΔΜ ενόψει δημοψηφίσματος

Τα 10 σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών στα οποία εστιάζουν στην πΓΔΜ ενόψει δημοψηφίσματος
REUTERS/Simon Dawson

Σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ επιδίδεται η κυβέρνηση της πΓΔΜ, εστιάζοντας στα θετικά της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς πλησιάζει η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη χώρα.

Η κυβέρνηση Ζάεφ, σε σχετική ανάρτησή της στη σελίδα της στο διαδίκτυο, εστιάζει σε δέκα σημεία, τα οποία χαρακτηρίζει ως «διπλωματική νίκη» της χώρας.

Μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζεται ως συμφωνία για το μέλλον, γίνεται λόγος για προστασία της «μακεδονικής» ταυτότητας και της γλώσσας, ξεκαθαρίζεται πως δεν αλλάζουν εθνικός ύμνος, σημαία και εθνόσημο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αλλά και η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

  1. Δίκαιη συμφωνία

Η συμφωνία με την Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη και πιο δίκαιη για τους πολίτες της χώρας και αποτελεί «στοίχημα» για το μέλλον, καθώς ξεκαθαρίζει την πορεία της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά και για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. «Γινόμαστε μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των εθνών που απολαμβάνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Με τη Συμφωνία φέρνουμε καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες και διαφυλάττουμε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που έκανε γνωστό το έθνος μας».

  1. Διασφαλίζεται η ταυτότητα

«Η συμφωνία διασφαλίζει το δικαίωμά μας να προσδιοριζόμαστε ως «Μακεδόνες». Δεν θα υπάρχουν πια αμφισβητήσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας, η «μακεδονική» ταυτότητα περιγράφει τα εδάφη μας, τη γλώσσα, τους ανθρώπους, όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, με τη δική τους ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά».

  1. Προστατεύεται η γλώσσα

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Συμφωνίας, η επίσημη γλώσσα της πΓΔΜ είναι η «μακεδονική», η οποία μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες, χωρίς υποσημειώσεις για περαιτέρω εξηγήσεις.

4.Το θέμα της υπηκοότητας

Σύμφωνα και πάλι με το άρθρο 1, η υπηκοότητα των πολιτών της πΓΔΜ είναι Μακεδονική/Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

  1. Ύμνος, σημαία και εθνόσημο δεν αλλάζουν

Τα σύμβολα του κράτους της πΓΔΜ δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

  1. Παραμένουν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι κωδικοί MK και MKD

Κωδικοί της χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως αυτοί έχουν επίσημα καθοριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης.

  1. Πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η πΓΔΜ έλαβε πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα γίνει το 30ο μέλος του. Μια πρόσκληση που καθυστερούσε από το 2008. Με τη συμφωνία απομακρύνθηκε το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και πλέον είναι εγγυημένη η ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη.

  1. Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Η πΓΔΜ έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ από το 2005 και από το 2009 λαμβάνει συστάσεις από την Κομισιόν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Για πρώτη φορά δόθηκε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας με την Ελλάδα.

  1. Εγγύηση για τη φιλία και τη συνεργασία με την Ελλάδα

Η συμφωνία ενισχύει την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στους τομείς των τεχνών, του χορού, του κινηματογράφου, της μουσικής, του θεάτρου και του αθλητισμού. Επιπλέον διευκολύνει τα ταξίδια με τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή νέων συνοριακών διόδων. Ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών στη μάχη κατά του οργανωμένου και διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του οικονομικού εγκλήματος.

  1. Δεν θα υπάρχει πλέον FYROM (πΓΔΜ)

Με την εφαρμογή της συμφωνίας θα πάψει να ισχύει η ονομασία FYROM (ΠΓΔΜ) και η χώρα θα καταχωρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες.