Κύπρος: Ανοικτό το ενδεχόμενο της ιατρικής αμέλειας στο θάνατο της 8χρονης
Σε αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών για το θάνατο του 8χρονου κοριτσιού στη Λεμεσό, προχωρεί η Αστυνομία, η οποία μεταξύ άλλων, εξετάζει και το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας, όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης.
Όπως ανέφερε στο Πρακτορείο ο κ. Αγγελίδης οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν λάβει μέχρι στιγμής ένα σημαντικό αριθμό καταθέσεων από γιατρούς, οικείους του 8χρονου κοριτσιού, καθώς και από άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα, σημειώνοντας ότι «από τις καταθέσεις που λήφθηκαν δημιουργείται το υπόβαθρο για ποινική διερεύνηση».
Είπε ότι οι ανακριτές διερευνούν ποινικά την υπόθεση σε σχέση με τις συνθήκες θανάτου της 8χρονης, για να προσθέσει ότι ενδεχομένως να προκύπτουν ευθύνες εναντίον οποιουδήποτε.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΚΥΠΕ αν προκύπτουν ευθύνες εναντίον της μητέρας, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «προς το παρόν δεν προκύπτει κάτι εναντίον της μάνας».
Επίσης, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι με την ολοκλήρωση των εξετάσεων θα ετοιμαστεί έκθεση, η οποία θα υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να δοθούν περαιτέρω οδηγίες.
Στο μεταξύ, ανέφερε ότι η Αστυνομία έστειλε χθες επιστολή στο Υπουργείο Υγείας, με την οποία ζητά όπως οριστεί ερευνώντας λειτουργός για διερεύνηση του ενδεχομένου ιατρικής αμέλειας.
Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υγείας δεν τους έχει ενημερώσει για τον διορισμό οποιουδήποτε.
«Δεν ορίστηκε ακόμα ερευνώντας λειτουργός. Η Αστυνομία δεν πήρε απάντηση ακόμα», είπε.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της νεκροτομής ο θάνατος του 8χρονου κοριτσιού οφείλεται σε σηπτική καταπληξία και αιμορραγίες στους πνεύμονες και τον καρδιακό μυ.
Εξάλλου, τα αποτελέσματα των ερευνών αναμένει και η Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, προτού τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Συλλόγου, Δρ. Βάσος Οικονόμου, ανέφερε ότι οι γιατροί με βάση τη νομοθεσία είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τον ασθενή, όταν και εφόσον ως γιατροί προβούν σε πλήρη και κατανοητή ενημέρωση του ασθενούς για όλους τους κινδύνους.
«Εγώ δεν είμαι υπέρ των γιατρών, υπέρ των ασθενών, υπέρ κανενός Υπουργού Υγείας, αλλά είμαι υπέρ του δικαίου και του νόμου. Ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις του καθενός και την κάκιστη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια εμείς λειτουργούμε στα νοσοκομεία κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, σεβόμενοι τη νομοθεσία», είπε.
Έκανε λόγο για «κενά της δημοκρατίας», εξηγώντας ότι χρόνια αγωνίζεται, ώστε να βρεθεί μια δικλείδα που θα διασφαλίζει ότι δεν θα χαθεί κάποιος ανήλικος ασθενής.
Όπως είπε για δεκαετίες οι γιατροί κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και ότι ο καθένας προσπαθεί από το πόστο του να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους, για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Είπε, τέλος, ότι όσες προσπάθειες και αν έγιναν και όσες κραυγές αγωνίας και αν στάλθηκαν στους αρμοδίους, εντούτοις οι εισηγήσεις των γιατρών δεν έφτασαν ποτέ στο νομοθετικό Σώμα, ώστε να τους κατοχυρώσει.
Στο μεταξύ, με βάση την Έκθεση Γεγονότων του Υπουργείου Υγείας διαφαίνεται ότι τηρήθηκαν όλες οι δέουσες διαδικασίες που ακολουθούνται σε ίδια περιστατικά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενήργησε με ευαισθησία και ευσυνειδησία για την αντιμετώπιση του παιδιού, παρά την άρνηση συνεργασίας από τη μητέρα.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι με βάση τον περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών Νόμο του 2004, η παροχή φροντίδας υγείας χορηγείται στους ασθενείς μετά από συγκατάθεση των ιδίων ή των εκπροσώπων τους.
Στην περίπτωση ανηλίκου, η φροντίδα υγείας παρέχεται μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων ή άλλου προσώπου, το οποίο δυνάμει του νόμου δύναται να παράσχει τέτοια εξουσιοδότηση.