Η Ε.Ε. θα μπλοκάρει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν
Την «βαθιά λύπη» της για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις – θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, 7 Αυγούστου – στο Ιράν εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ωστόσο πως θα τις μπλοκάρει για να προστατεύει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στην χώρα.
«Λυπούμαστε βαθιά για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της αποχώρησής τους από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA, η επίσημη ονομασία της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας)», δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, των τριών χωρών της ΕΕ που ενεπλάκησαν στη συνομολόγηση της συμφωνίας το 2015, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς παράγοντες που εμπλέκονται σε νόμιμες δοσοληψίες με το Ιράν, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Αυτός είναι ο λόγος που το καθεστώς μπλοκαρίσματος που είχε επικαιροποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται σε ισχύ στις 7 Αυγούστου, προκειμένου να προστατευθούν οι επιχειρήσεις της ΕΕ που πραγματοποιούν νόμιμες δοσοληψίες με το Ιράν κατά των συνεπειών των αμερικανικών εξωχώριων κυρώσεων», διευκρινίζουν οι υπογράφουσες την ανακοίνωση της ΕΕ χώρες.
Ο λεγόμενος νόμος «μπλοκαρίσματος» είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996 προκειμένου να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Κούβας, της Λιβύης και του Ιράν, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Η επικαιροποίησή του εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών στις 16 Ιουλίου.
Απαγορεύει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τα εξωχώρια αποτελέσματα των αμερικανικών κυρώσεων υπό την απειλή ποινών που θα ορίσει κάθε κράτος μέλος.
«Αναμένουμε από το Ιράν να συνεχίσει να εφαρμόζει πλήρως όλες τις πυρηνικές δεσμεύσεις του που απορρέουν από το JCPOA», προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
«Η άρση των πυρηνικών κυρώσεων είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο της συμφωνίας - έχει σκοπό να έχει θετική επίδραση όχι μόνο στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, αλλά κυρίως στη ζωή του ιρανικού λαού», υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.
«Τα υπόλοιπα μέρη του JCPOA [η Κίνα και η Ρωσία] έχουν δεσμευθεί να εργαστούν, μεταξύ άλλων, για τη συντήρηση και διατήρηση των αποτελεσματικών οικονομικών διαύλων με το Ιράν και για τη συνέχιση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου και αερίου. Στα ζητήματα αυτά, όπως και σε άλλα θέματα, η εργασία μας συνεχίζεται, περιλαμβανομένων των τρίτων ενδιαφερομένων χωρών για την υποστήριξη του JCPOA και τη διατήρηση των οικονομικών σχέσεων με το Ιράν», διευκρινίζουν οι Ευρωπαίοι.
«Οι προσπάθειες αυτές θα ενταθούν και θα επανεξεταστούν σε υπουργικό επίπεδο τις ερχόμενες εβδομάδες», πρόσθεσαν.