Φινλανδία: Όσοι πρόσφυγες δεν απελαύνονται, θα εργάζονται αμισθί
Δίνοντας άλλο νόημα στο περίφημο «φινλανδικό μοντέλο», η κυβέρνηση του Ελσίνκι θα ζητήσει από τους αιτούντες άσυλο να εργάζονται αμισθί και να «επιμορφώνονται» όσον αφορά τον πολιτισμό και την κοινωνία της Φινλανδίας.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα (8/12) η κυβέρνηση της χώρας, παρουσιάζοντας σχέδιο δράσης με στόχο την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής της πολιτικής.
«Η νέα σειρά μέτρων θα καταστήσει αυστηρότερες τις πρακτικές μας και θα εξαλείψει πιθανούς παράγοντες έλξης των προσφύγων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα (Juha Petri Sipilä), μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Οι αρχές θα προβαίνουν δύο φορές το χρόνο σε επαναξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο και, αν το κρίνουν απαραίτητο, θα ακυρώνουν τις άδειες παραμονής που τους έχουν χορηγήσει.
Ενδεικτικά, έπειτα από την τελευταία αξιολόγηση για το Αφγανιστάν, η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να μην χορηγεί πλέον επικουρική προστασία σε αιτούντες άσυλο από το νότιο και το ανατολικό Αφγανιστάν, που υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους ή απειλούνται με βασανιστήρια, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αμισθί ανακούφιση και πατριωτικό φρόνημα
O πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα κάνει retweet από τον λογαριασμό του Εσθονού πρωθυπουργού Τάαβι Ρούιβας (Taavi Rõivas), που εύχεται με αυτό το tweet χρόνια πολλά στους Φινλανδούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας - Πηγή: @juhasipila
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει να αναθέτει εργασία σε αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας. Υποστήριξε δε ότι αυτό θα γίνει στη βάση σημαντικών ενεργειών που θα βοηθήσουν να ανακουφίστεί η απογοήτευση τους.
«Δεν είναι απαραίτητα εργασία με αμοιβή, μπορεί να είναι κάτι στην ύπαιθρο, κάποιες εργασίες συντήρησης σε κέντρα υποδοχής... Όσο περισσότερο οι άνθρωποι μένουν αδρανείς, τόσο περισσότερο απογοητευμένοι νοιώθουν», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάρι Λίντστρομ (Jari Lindström).
Όπως όλα δείχνουν, η φινλανδική οικονομία θα συρρικνωθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά, κάτι που σε συνδυασμό με πρόσφατες αναφορές της αστυνομίας για περιπτώσεις βιασμών από πρόσφυγες έχει αναζωπυρώσει την εχθρότητα της φινλανδικής κοινής γνώμης κατά των μεταναστών και προσφύγων που καταφτάνουν στη χώρα.
Στο σχέδιο δράσης, που ανακοινώθηκε δύο ημέρες μετά την εθνική εορτή της Φινλανδίας (για την ανεξαρτησία από τους Ρώσους το 1917), η κυβέρνηση πρόσθεσε ένα πακέτο επιμόρφωσης για τον φινλανδικό πολιτισμό και την κοινωνία, ειδικά τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών.
«Όλοι οι αιτούντες άσυλο θα ενημερώνονται, μόλις το παραλαμβάνουν. Κανείς δεν θα είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε», επισήμανε ο Λίντστρομ.
Η Φινλανδία έχει υποδεχτεί φέτος 32.000 αιτούντες άσυλο, σχεδόν δέκα φορές περισσότερους από τους 3.600 που βρήκαν πέρυσι πέρασμα στα ρωσοφινλανδικά σύνορα που εκτείνονται σε μήκος 1.340 χλμ.
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θα επιταχύνει τον επαναπροώθηση μεταναστών που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου. Όπως προκύπτει από τους επίσημους υπολογισμούς, περίπου τα δύο τρίτα των αιτήσεων ασύλου αναμένεται να απορριφθούν.
Πρόκειται για την κυβέρνηση συνασπισμού που προέκυψε από τις εκλογές της 19ης Απριλίου 2015 και στην οποία το Κεντρώο Κόμμα του ένθερμου Λουθηρανού και αναγνωρισμένου επιχειρηματία Σίπιλα (κόμμα με καταβολές στο αντιμοναρχικό, αγροτικό κίνημα της Φινλανδίας των αρχών του 20ου αιώνα, όπου ανθρώθηκε πολιτικά ο πρώην επίτροπος Όλι Ρέν), έχει συμμαχήσει με τoυς εθνικιστές Αληθινούς Φινλανδούς του Τίμο Σόινι (Timo Soini), ο οποίος κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης.
30.000 Φινλανδοί διαδήλωσαν στο Ελσίνκι, στις 18 Σεπτεμβρίου 2015, κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το 1991, και το αποκορύφωμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που στιγμάτισε μια ολόκληρη γενιά Φινλανδών. Οι προτάσεις του πρωθυπουργού Σίπιλα για περικοπές μισθών και μειώσεις αδειών μέσα στο 2016, όταν και λήγουν οι περισσότερες συλλογικές συμβάσεις, προκάλεσαν μεγάλες απεργίες και διαμαρτυρίες. Το σχέδιο του κεντροδεξιού συνασπισμού περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 10 δις. ευρώ έως το 2030, το οποίο είναι εμπροσθοβαρές καθώς τα 4 δις. ευρώ θα πρέπει να αναζητηθούν έως το 2019. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας αποκάλυψε τις ιδεολογικές διαφορές στους κόλπους της κυβέρνησης, η οποία έφτασε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση μία εβδομάδα πριν από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Αν και η Φινλανδία δανείζεται από τις αγορές με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, εν τούτοις η οικονομία της βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση. Τα διεθνή Μέσα δεν παραλείπουν να παραθέτουν επιχειρήματα που ακούγονταν και για την περίπτωση της Ελλάδας. Οι Φινλανδοί εργάζονται τις λιγότερες ώρες εβδομαδιαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι Γερμανίας και Σουηδίας με αποτέλεσμα την υποχώρηση των φινλανδικών εξαγωγών, που επιπλέον επηρεάστηκαν σημαντικά από το εμπάργκο στη Ρωσία. Τα τελευταία δύο χρόνια, η υποχώρηση της σουηδικής κορώνας έναντι δολαρίου και ευρώ έχει δώσει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις σουηδικές επιχειρήσεις, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι δυνατή η ανάκαμψη των σημαντικότερων φινλανδικών κλάδων –πληροφορική, χαρτοβιομηχανία και δασοκομία- που αντιμετωπίζουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα. Την ίδια στιγμή ο πληθυσμός της χώρας γερνά, καθώς έως το 2020 για κάθε 100 εργαζομένους θα αντιστοιχούν 38,5 συνταξιούχοι. Οι μνήμες από τη μεγάλη ύφεση στις αρχές τις δεκαετίας του ’90, που μετέτρεψαν τη Φινλανδία σε πρωταθλήτρια των αυτοκτονιών, επιστρέφουν - Πηγή: REUTERS/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Αυθεντικό καλωσόρισμα
Στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν ο βρετανικός Economist υποστήριζε ότι η Άγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) «είναι γενναία και αποφασιστική και έχει δίκιο για τους πρόσφυγες», ο Σίπιλα είχε δηλώσει στο φινλανδικό MTV ότι προσφέρει την οικογενειακή του κατοικία στο Κέμπελε (Kempele) -πόλη 17.000 κατοίκων, 600 χλμ. βορείως του Ελσίνκι- για να φιλοξενήσει πρόσφυγες, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει μήνυμα κατά της ξενοφοβίας.
«Ζητώ από όλους να σταματήσουν τη ρητορική μίσους και να επικεντρωθούν στη φροντίδα των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις πολεμικές ζώνες, ώστε να αισθανθούν ασφαλείς και καλοδεχούμενοι εδώ στη Φινλανδία», δήλωνε τότε, τονίζοντας ότι «πρέπει όλοι να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας. Όσο περισσότερο ενεργοποιηθούμε ως πολίτες, τόσο καλύτερα», τόνιζε.
Διευκρινίζοντας ότι το σπίτι του θα είναι διαθέσιμο από τον Ιανουάριο, είπε στους συμπατριώτες του ότι «οι πρόσφυγες δικαιούνται ανθρώπινης μεταχέιρισης και ένα αυθεντικό καλωσόρισμα από εμάς του Φινλανδούς».
Η θέση αυτή του Φινλανδού πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι ήταν σκέψη της συζύγου του, είχε επικροτηθεί ως μεγαλόψυχη και τολμηρή, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να τον φέρει σε σύγκρουση με τον κυβερνητικό εταίρο και δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο της χώρας. Ήταν, βεβαίως, μία θέση που συμβάδιζε με την έως τότε πολιτικά ορθή γραμμή για τους πρόσφυγες, που σύντομα θα άλλαζε άρδην υπό την ανεξέλεγκτη πίεση των συντηρητικότερων ακροατηρίων.
Κατά μία έννοια, ο Σίπιλα ενδεχομένως να εννοούσε ότι καλοσωρίζει αυθεντικά όσους πρόσφυγες χωράνε στο σπίτι του.
Δύσκολοι καιροί για τη Φινλανδία. Η μακροχρόνια ύφεση χτυπά την οικονομία της χώρας και οι μεταναστευτικές ροές έχουν διπλασιαστεί από πέρυσι. Τα περιστατικά βίας κατά των μεταναστών και προσφύγων έχουν αυξηθεί , αποτυπώνοντας τη γενικότερη δυσαρέσκεια των Φινλανδών για την πορεία των πραγμάτων. Αναρωτιέται κανείς τι θα έκαναν, αν βρίσκονταν στη θέση των εταίρων τους στον ευρωπαϊκό Νότο – Πηγή: REUTERS/Markku Ulander/Lehtikuva