Υπουργός Brexit: Δεν πληρώνουμε τον λογαριασμό αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία
Η Βρετανία δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν υπάρξει μια εμπορική συμφωνία, δηλώνει ο νέος υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ σε συνέντευξη του σήμερα στην Daily Telegraph.
Ο ευρωσκεπτικιστής Ράαμπ, που αντικατέστησε στις 9 Ιουλίου τον Ντέιβιντ Ντέιβις ο οποίος διαφωνούσε με τον προσανατολισμό της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σημειώνει επίσης ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν «κάποιες προϋποθέσεις μεταξύ των δύο».
Όπως διευκρινίζει, το άρθρο 50 (της συνθήκης της Λισαβόνας, για την διαδικασία εξόδου), το οποίο ενεργοποιήθηκε για να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας, «αξιώνει (...) να υπάρξει ένα μελλοντικό πλαίσιο συμφωνίας για την σχέση που θα έχουμε (με την ΕΕ) στο μέλλον, επομένως οι δύο συνδέονται».
«Δεν μπορείτε να έχετε από τη μία πλευρά το ένα μέρος που εκπληρώνει όλες τις συνθήκες και από την άλλη το άλλο μέρος που δεν τις εκπληρώνει, ή που πηγαίνει ήπια, ή που δεν δεσμεύεται», προσθέτει ο υπουργός.
«Ως εκ τούτου πιστεύω ότι οφείλουμε να εξασφαλίσουμε κάποιες προϋποθέσεις μεταξύ των δύο», υποστηρίζει.
Μέχρι στιγμής η βρετανική κυβέρνηση έχει στείλει αντικρουόμενα μηνύματα όσον αφορά την οικονομική ρύθμιση του Brexit στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τις λεπτομέρειες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ από τα τέλη του Μαρτίου του 2019.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποδέχθηκε τον Σεπτέμβριο μια οικονομική συμφωνία συνολικού ύψους 35 με 39 δισεκατομμυρίων στερλινών (39-44 δισεκατομμύρια ευρώ), η οποία, σύμφωνα με τους υπουργούς, θα εξαρτάτο από τη δημιουργία μελλοντικών εμπορικών σχέσεων.
Η συμφωνία αυτή, ωστόσο, αμφισβητήθηκε γρήγορα από μέλη της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, μια από τις φωνές των επιχειρηματιών στους κόλπους της κυβέρνησης, θεώρησε ωστόσο «αδιανόητο» να μην τιμήσει το Λονδίνο τις οικονομικές του δεσμεύσεις προς την ΕΕ ακόμη και απουσία μιας εμπορικής συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν είναι ένα αξιόπιστο σενάριο.
Η Βρετανία αναμένεται να βγει από την ΕΕ στις 30 Μαρτίου του 2019, αλλά οι δύο πλευρές προβλέπεται να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία ως τα τέλη του Οκτωβρίου για να οργανώσουν το διαζύγιό τους, να βάλουν τις βάσεις της μελλοντικής τους σχέσης και να δώσουν χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κοινοβούλια των κρατών να επικυρώσουν το κείμενο.
Ο Ράαμπ συνάντησε για πρώτη φορά την Παρασκευή τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να περιέλθουν σε αδιέξοδο και να υπάρχουν διαρκώς αμφισβητήσεις εκ των έσω στην στρατηγική της Μέι.