ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σι Τζινπίνγκ κατακτά τη Μεγάλη Βρετανία

Ο Σι Τζινπίνγκ κατακτά τη Μεγάλη Βρετανία

Πέρασαν σχεδόν τέσσερις αιώνες από τότε που οι Βρετανοί ναυτικοί, μέσω των αποικιών τους στη Νοτιοανατολική Ασία, μετέφεραν τα πολύτιμα προϊόντα της Κίνας, στην Μεγάλη Βρετανία. Μπαχαρικά, μετάξι και υφάσματα ήταν οι καρποί του παραδείσου που γεύονταν οι ευρωπαίοι αστοί.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο αυτοκράτορας του “κόκκινου γίγαντα”, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη Κινέζου pροέδρου στη χώρα μετά από δέκα χρόνια και σηματοδότησε την τήξη των πάγων στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Κίνας είχαν «ψυχρανθεί» το 2012, όταν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, είχε υποδεχθεί τον Δαλάι Λάμα στο Λονδίνο, γεγονός που είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια τη δυσαρέσκεια του πρώην κινέζου προέδρου, Χου Τζιντάο.

Ο Κινέζος πρόεδρος μετέφερε στις αποσκευές του, το σύγχρονο “μετάξι”, δηλαδή, εμπορικές συμφωνίες ύψους 30 δισ. στερλινών (46,4 δισ. δολαρίων) που υπέγραψε με την Αγγλία. Μεταξύ των σημαντικότερων συμφωνιών είναι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Hinkley Point C, στη βορειοδυτική Αγγλία. Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν τον πετρελαϊκό όμιλο BP, τη σύσταση κοινοπραξίας από τον όμιλο οργάνωσης κρουαζιέρων Carnival με στόχο την κατασκευή πλοίων και συμφωνίες με τη βιομηχανία Rolls-Royce.

Σύμφωνα με πηγές από την Ντάουνινγκ Στριτ, εκτός από τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφηκαν, θα δημιουργηθούν στη Μεγάλη Βρετανία και 3.900 θέσεις εργασίας.

«Η Κίνα και η Βρετανία συνδέονται όλο και περισσότερο η μια με την άλλη και μοιράζονται όλο και περισσότερο κοινά συμφέροντα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κίνας στην ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο. Ο Κινέζος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα οδηγήσει τις σχέσεις των δύο χωρών σε νέες ατραπούς και προέτρεψε τους Βρετανούς βουλευτές να επισκέπτονται συχνότερα την Κίνα.

Ωστόσο, η... χρυσόσκονη της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου δεν κάλυψε και τις αντιδράσεις που αυτή πυροδότησε στο Λονδίνο. Στο στόχαστρο των ακτιβιστών τέθηκε η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.