Η βρετανική κυβέρνηση διχάζει με τη στρατολόγηση ανήλικων κατασκόπων
Έναν απρόσμενο, κατά πολλούς άκρως ακατάλληλο, σύμμαχο στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας έχει βρει η βρετανική κυβέρνηση που, όπως παραδέχτηκε, επιστρατεύει παιδιά σε ρόλο… κατάσκοπου.
Η Ντάουνινγκ Στριτ υπεραμύνθηκε της αμφιλεγόμενης τακτικής βάσει της οποίας τόσο η βρετανική αστυνομία όσο και οι μυστικές υπηρεσίες στρατολογούν παιδιά, αξιοποιώντας τα ως πράκτορες σε επιχειρήσεις κατά τρομοκρατών, συμμοριών, ναρκεμπόρων, επισημαίνοντας δε, πως «κάτι τέτοιο συμβαίνει σπάνια και μόνον όταν θεωρείται ζωτικής σημασίας»: «Οι ανήλικοι που επιχειρούν ως μυστικές πηγές, αξιοποιούνται πολύ σπάνια και μόνον όταν κρίνεται απολύτως απαραίτητο. Για παράδειγμα, βοηθούν για την αποτροπή βίας μεταξύ συμμοριών, εμπορία ναρκωτικών και φαινόμενα εκτρόπων ή παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς».
Τα σχόλια δια στόματος της εκπροσώπου της Τερέζα Μέι ήλθαν αφότου μία επιτροπή της Βουλής των Λόρδων έκανε την αποκάλυψη, θέτοντας σε συναγερμό το κοινοβούλιο για την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει στα σώματα επιβολής νόμου περισσότερες ελευθερίες στην «χρήση» παιδιών.
Παιδιά χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες βόμβες» σε εμπόλεμες ζώνες
Κάποια από τα παιδιά - πράκτορες είναι κάτω των 16 χρόνων, γνωστοποίησε η επιτροπή, προσθέτοντας πως θεωρεί εξόχως ανησυχητική την πρόταση επέκτασης από τον ένα μήνα στους τέσσερις την περίοδο εγγραφής των ανηλίκων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της απαντά με την διαδικασία που ακολουθείται σήμερα, όπου η ανανέωση της αποστολής γίνεται σε μηνιαία βάση «εάν ο νέος δεν έχει επιτύχει να ολοκληρώσει την αποστολή του κατά τον πρώτο μήνα, τότε πρέπει να κάνει αίτηση ανανέωσης» και «αυτό του ασκεί πίεση για να επιτύχει αποτελέσματα γρήγορα».
«Εκφράζουμε το φόβο πως, επιτρέποντας σε ένα νεαρό άτομο να συμμετέχει σε μυστικές αποστολές που συνδέονται με σοβαρό έγκλημα για μακρά χρονική περίοδο, ίσως αυξάνει τον κίνδυνο για τη νοητική και σωματική τους ακεραιότητα», αναφέρει η αρμόδια επιτροπή ελέγχου της βουλής.
Στον αντίποδα, ο Μπεν Γουάλας, υπουργός κρατικής ασφαλείας, υποστήριξε πως οι ανήλικοι πράκτορες μπορούν να εξελιχθούν σε «μοναδική πηγή πληροφοριών», ιδίως στις περιπτώσεις των συμμοριών: «Για παράδειγμα, είναι εξαιρετική δύσκολη η συγκέντρωση στοιχείων για τις συμμορίες, αν δεν μπορούμε να εισχωρήσουμε στον κόσμο τους μέσω των ανηλίκων πρακτόρων», εξήγησε, μεταξύ άλλων, με το υπουργείο Εσωτερικών να υπερθεματίζει πως η αξιοποίηση των ανήλικων πρακτόρων γίνεται «σπάνια και όταν δεν υπάρχει άλλος, λιγότερο παρεμβατικός, τρόπος να αποκτήσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για την καταδίκη εγκληματιών ή υπόπτων τρομοκρατίας».
Σοκαρισμένη και μόνο στην είδηση πως οι επίσημες αρχές χρησιμοποιούν παιδιά ως κατασκόπους δήλωσε η Τζένι Τζόουνς των Πρασίνων.
«Η στρατολόγηση παιδιών σε ρόλο ‘στρατιωτών’ στις πιο σκοτεινές γωνιές της αστυνόμευσης και η σκόπιμη έκθεσή τους στον κίνδυνο της τρομοκρατίας, των κυκλωμάτων εγκληματιών ή σωματεμπόρων – ενδεχομένως χωρίς τη γονική άδεια – συνιστά κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, που επιβάλλουν το συμφέρον των παιδιών να είναι το κριτήριο για τις αποφάσεις που τα αφορούν», αναφέρει η Ροσαλίντ Κόμιν, νομική εκπρόσωπος της οργάνωσης Rights Watch.