ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες αντιδράσεις για ισραηλινό νόμο περί «εβραϊκού έθνους-κράτους»

Abir Sultan/Pool via Reuters

Η Τουρκία χαρακτήρισε «ρατσιστικό» τον νόμο που ενέκρινε το κοινοβούλιο του Ισραήλ (Κνεσέτ) ο οποίος ορίζει τη χώρα ως «εβραϊκό έθνος-κράτος» και κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «κράτος απαρτχάιντ».

«Καταδικάζουμε με τους πιο ισχυρούς όρους τον νόμο περί εβραϊκού έθνους-κράτους που ενέκρινε το ισραηλινό κοινοβούλιο και δεν πρόκειται να δεχθούμε σε καμία περίπτωση το ρατσιστικό αυτό μέτρο που έχει σκοπό να ξεριζώσει τον παλαιστινιακό λαό από την πατρίδα του», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

«Απορρίπτουμε επίσης τις επανειλημμένες προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης να εγκαθιδρύσει ένα κράτος απαρτχάιντ», πρόσθεσε.

Ο Καλίν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αντιδράσει σε αυτή την αδικία που συμβαίνει μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου».

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε πως ο αμφιλεγόμενος νόμος «καταπατά τις αρχές του οικουμενικού δικαίου και εξευτελίζει τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων πολιτών του Ισραήλ».

Το κείμενο που προκαλεί κατηγορίες για «ρατσισμό» απέναντι στην αραβική μειονότητα, εγκρίθηκε σήμερα από την Κνεσέτ με 62 ψήφους υπέρ έναντι 55 κατά.

Το κείμενο ορίζει «το κράτος του Ισραήλ ως το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού όπου εκείνος ασκεί τα φυσικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά, ιστορικά δικαιώματά του» διευκρινίζοντας πως «το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στο κράτος του Ισραήλ επιφυλάσσεται μόνο για τον εβραϊκό λαό».

Αυτό το τελευταίο μέτρο είναι «προϊόν μιας αναχρονιστικής και μεροληπτικής νοοτροπίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο νόμος αναφέρει επίσης πως η εγκαθίδρυση «εβραϊκών κοινοτήτων (στο ισραηλινό έδαφος) υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», κάτι που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «απαράδεκτο».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ισραήλ διέρχονται μια περίοδο ισχυρών εντάσεων: στις 17 Μαΐου, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Τουρκία διατάχθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα προσωρινά.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον θάνατο, τρεις ημέρες πριν, περισσότερων από 60 Παλαιστινίων στα σύνορα της λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρωτεύουσας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένθερμος υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης, είχε κατηγορήσει τότε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και «γενοκτονία».

Αυτή η διπλωματική κρίση κινδυνεύει να καταστρέψει την εύθραυστη αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, έπειτα από τη σοβαρή κρίση που ξέσπασε μετά την ισραηλινή επιδρομή εναντίον σκάφους τουρκικής ΜΚΟ που κατευθυνόταν στη λωρίδα της Γάζας το 2010.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε από την πλευρά της ανησυχία για τον νέο ισραηλινό νόμο και είπε ότι θα περιπλέξει τη λύση των δύο κρατών για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

«Ανησυχούμε, έχουμε εκφράσει αυτή την ανησυχία και θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε με τις ισραηλινές αρχές σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε εκπρόσωπος της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου.

«Είμαστε πολύ σαφείς όσον αφορά τη λύση δύο κρατών, πιστεύουμε πως είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε και πως οποιοδήποτε βήμα που θα περιέπλεκε περαιτέρω ή θα εμπόδιζε αυτή τη λύση να γίνει πραγματικότητα πρέπει να αποφευχθεί», είπε η εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης