Βρετανία: Πράσινο φως για τα «κατά παραγγελία» μωρά
Η αλματώδης εξέλιξη της επιστήμης οδηγεί την ανθρωπότητα όχι μόνο πέρα από όρια που μέχρι πρότινος φάνταζαν ουτοπία αλλά και σε νέα ηθικά διλήμματα.
Μπροστά σε ένα από αυτά τα διλήμματα βρίσκεται από χθες η Βρετανία που καλείται να αποφασίσει αν η «απενοχοποίηση» της γενετικής τροποποίησης εμβρύου είναι μία εξέλιξη επιστημονικά ρηξικέλευθη ή ηθικά μεμπτή.
Η αρμόδια βρετανική υπηρεσία έδωσε το «πράσινο» φως στη «δημιουργία» βρεφών, των οποίων το DNA έχει τροποποιηθεί ώστε να αποκτήσουν «τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες στη ζωή» όπως τις αντιλαμβάνονται οι γονείς τους.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Βιοηθικής του Νάτφιλντ (Nuffield Council on Bioethics), η τροποποίηση ανθρώπινου εμβρύου μπορεί να είναι «ηθικά επιτρεπτή», αν γίνεται προς το συμφέρον του βρέφους και δεν «προάγει τα είδη ανισοτήτων που ήδη διχάζουν την κοινωνία».
Χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία ενός παιδιού με αναπηρία για να ενθαρρύνουν την έκτρωση
«Οι συνέπειες για την κοινωνία είναι πολλές, ευρείες και μακροπρόθεσμες», τονίζει η Κάρεν Γεούνγκ, επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια νομικής, ηθικής και πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, προσθέτοντας πως «θεωρούμε πως η επεξεργασία γονιδιώματος δεν είναι μη αποδεκτή. Άρα, κατ’αρχήν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αποκλείουμε».
Η χρήση τροποποιημένου γονιδιώματος για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε ανθρώπους απαγορεύεται από το βρετανικό νόμο, ωστόσο επιτρέπεται σε συγκεκριμένα πεδία της έρευνας. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες μπορούν να επέμβουν στο γονιδίωμα εμβρύων που έχουν απορριφθεί από τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, υπό την προϋπόθεση πως τα έμβρυα αυτά καταστρέφονται ολικά στη συνέχεια.
Η επεξεργασία σε γενετικό υλικό, με την διαγραφή ή τη μόνιμη αλλαγή του προβληματικού κώδικα σε έμβρυο, ωάριο ή σπέρμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη κληρονομικών γενετικών ασθενειών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή θεωρείται αμφιλεγόμενη για πολλούς καθώς, όπως υποστηρίζουν, εγείρει ογκώδη ηθικά ζητήματα και ανοίγει την κερκόπορτα για «μωρά κατά παραγγελία».
«Πρόκειται για την απόλυτη ντροπή. Εδώ και τριάντα χρόνια ισχύουν διεθνείς απαγορεύσεις στη γενετική ευγονίας. Όμως, η συγκεκριμένη ομάδα επιστημόνων θεωρεί πως ξέρει καλύτερα, παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απολύτως κανένα ιατρικό όφελος από την όλη διαδικασία. Το Συμβούλιο του Νάτφιλντ δεν μπήκε καν στον κόπο να πει όχι στα ‘κατά παραγγελία’ μωρά», καταγγέλλει ο δρ. Ντέιβιντ Κινγκ, διευθυντής της ανεξάρτητης οργάνωσης Human Genetics Alert.
Όπως αντιτείνουν οι ιθύνοντες νόες της αμφιλεγόμενης έκθεσης, το πόρισμα δεν στόχο την άσκηση πίεσης για την αλλαγή στο βρετανικό νόμο. Αντιθέτως, ζητούμενο είναι η περαιτέρω έρευνα, ιατρικά και κοινωνικά, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης επιστημονικής προσέγγισης.