ΚΟΣΜΟΣ

Πώς τα κλεμμένα αρχαία χρηματοδοτούν το οργανωμένο έγκλημα

Πώς τα κλεμμένα αρχαία χρηματοδοτούν το οργανωμένο έγκλημα
Europol

Τα ξημερώματα της 4ης Ιουλίου, με απόλυτα συντονισμένες κινήσεις, περί τους 250 αστυνομικούς πραγματοποίησαν εφόδους σε 40 κτήρια στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ισπανία. Ήταν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην «Επιχείρηση Δήμητρα», κατά την οποία συνελήφθησαν 23 ύποπτοι και κατασχέθηκαν 25.000 αρχαία αντικείμενα συνολικής αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Η γιγάντια αυτή επιχείρηση έρχεται μετά από τετραετή έρευνα της ιταλικής αστυνομικής υπηρεσίας για την Προστασία της Πολιτισμικής Κληρονομίας -της πρώτης μονάδας για την προστασία αρχαίων αντικειμένων του κόσμου.

Η «Επιχείρηση Δήμητρα» ήταν διεθνούς εμβέλειας και είχε οργανωθεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια… Η Europol πιστεύει ότι η βάση της εγκληματικής οργάνωσης βρισκόταν στην περιοχή Καλτανισέττα της Σικελίας, όπου πραγματοποιούνταν παράνομες ανασκαφές ενώ δημιουργούνταν και αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων.

Στη συνέχεια, η οργάνωση έβγαζε παρανόμως τα αντικείμενα αυτά από τη χώρα και πλαστογραφούσαν έγγραφα για να… αποδεικνύουν ότι οι ανασκαφές ήταν νόμιμες.

Τα αρχαία αυτά αντικείμενα, καθώς και τα αντίγραφα, έβρισκαν στη συνέχεια το δρόμο προς γερμανικούς οίκους δημοπρασιών

Πριν από την επιχείρηση, οι Καραμπινιέροι προχώρησαν στην κατάσχεση 3.000 αρχαίων αντικειμένων και 1.200 αντιγράφων ενώ εντόπισαν και 1.500 εργαλεία ανασκαφών και ανιχνευτές μετάλλων.

Η εγκληματική αυτή οργάνωση είναι μόνο μια από αυτές που δραστηριοποιούνται στο… χώρο.

Σύμφωνα με τον Edgar Tijhuis, ακαδημαϊκό διευθυντή της Ένωσης για την Έρευνα Εγκλημάτων Κατά της Τέχνης (ARCA), τέτοιες «λεηλασίες πραγματοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες».

«Ωστόσο, η κλίμακα της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ασυνήθιστη και αποτελεί μια από τις χειρότερες περιπτώσεις των τελευταίων δεκαετιών» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τα διεθνή συνδικάτα του εγκλήματος «ανακάλυψαν» την Τέχνη -και τα εύκολα κέρδη που φέρνει- στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν η κορσικανική μαφία συνδέθηκε με σειρά τέτοιων κλοπών. Μάλιστα, το 1976 είχαν καταφέρει να κλέψουν 118 πίνακες του Πάμπλο Πικάσο από έκθεση στο Παπικό παλάτι της Αβινιόν.

Το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν και αρκετές άλλες εγκληματικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και η σικελική μαφία, που εικάζεται ότι κρύβεται πίσω από την κλοπή της «Γέννησης με τον Άγιο Φραγκίσκο και τον Άγιο Λαυρέντιο» του Καραβάτζιο από εκκλησία του Παλέρμο το 1969.

Caravaggio 005


Πηγή: Wikipedia

Τα κλεμμένα αριστουργήματα, όμως, είναι δύσκολο πλέον να μετακινηθούν και να πουληθούν… Οι παράνομες ανασκαφές αρχαίων αντικειμένων είναι πολύ ευκολότερες και φέρνουν ικανοποιητικά κέρδη.

Γιατί; Επειδή τα αρχαία -που συνοδεύονται από πλαστά έγγραφα γνησιότητας- δεν είναι γνωστά στους ειδικούς, δεν έχουν καταχωρηθεί σε καμία βάση δεδομένων και μπορούν άνετα να βγουν στο «σφυρί» και να φέρουν τεράστια κέρδη.

Σε ομιλία του σε συνέδριο του ARCA το 2014, ο Paolo Giorgio Ferri, ο Ιταλός πρώην εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση του διαβόητου αρχαιοκάπηλου Giacomo Medici, εκτίμησε ότι το 90% όλων των λεηλασιών αρχαίων αντικειμένων γίνονται από ομάδες που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και όχι από μικρότερες σπείρες.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι τα έσοδα από τις παράνομες πωλήσεις αρχαίων αντικειμένων χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση άλλων δραστηριοτήτων των εγκληματικών οργανώσεων. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις -μεταξύ των οποίων και το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος- χρηματοδοτούν τις θηριωδίες τους μέσω της παράνομης πώλησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές προχωρούν σε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση… Σε κοινή επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας και της Europol πέρσι, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 41.000 αρχαία αντικείμενα, ανάμεσα των οποίων αρχαιοελληνικά αγγεία και σπαθιά σαμουράι!

How the sale of stolen antiquities funds organized crime