ΚΟΣΜΟΣ

Την Παρασκευή η απόφαση για τον «Mr. Bitcoin» – Εισαγγελέας εισηγείται την έκδοσή του στη Γαλλία

REUTERS/Alexandros Avramidis

Την Παρασκευή πρόκειται να εκδοθεί η απόφαση για τον 39χρονο Ρώσο Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος κατηγορείται ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων. Την έκδοσή του «διεκδικούν» ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία.

Σήμερα, Τετάρτη, η εισαγγελέας της έδρας Ειρήνη Χρυσογιάννη εισηγήθηκε προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, να εκδοθεί στη Γαλλία ο Βίνικ.

«Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της Γαλλίας διαθέτει όλα τα στοιχεία που απαιτεί ο ελληνικός νόμος και συνεπώς είναι εκτελεστό» σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός κατά την αγόρευσή της, προτείνοντας την έκδοση του αποκαλούμενου διεθνώς ως «Mr. Bitcoin» στις γαλλικές Αρχές, που -μεταξύ άλλων- του χρεώνουν ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα, κατατέθηκε στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενο από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά λύτρα (Bitcoin), ενώ ανάμεσα στα θύματα της φερόμενης δράσης του, συγκαταλέγονται περισσότεροι από εκατό Γάλλοι πολίτες.

Μετά την αγόρευση του συνηγόρου του, που -μεταξύ άλλων- χαρακτήρισε το γαλλικό ένταλμα ασαφές, το Συμβούλιο Εφετών διέκοψε τη διαδικασία για την προσεχή Παρασκευή, οπότε και θα εκδώσει την απόφασή του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Sputnik, την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα απέστειλε νέο αίτημα έκδοσης του Βίνικ στη Ρωσία.

«Στις 21 Μαΐου 2018 ξεκίνησε η ποινική υπόθεση για διαδικτυακή απάτη. Ως εκ τούτου, το γραφείο του Γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας απέστειλε νέο αίτημα έκδοσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελλάδας», ανέφερε το ρωσικό γραφείο του Γενικού εισαγγελέα.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 στην Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον.

Ο Βίνικ κατηγορείται από τις αμερικανικές Αρχές για ξέπλυμα περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων και γι' αυτό ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, είχε προτείνει τον Δεκέμβριο του 2017, την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Εάν εκδοθεί και καταδικαστεί στις ΗΠΑ, ο Βίνικ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 55 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης