ΚΟΣΜΟΣ

Χαμόγελα ανακούφισης: Επιτυχής η διάσωση των πρώτων παιδιών στην Ταϊλάνδη

REUTERS/Soe Zeya Tun

Παγκόσμια  συγκίνηση έχει προκαλέσει η είδηση της διάσωσης των πρώτων παιδιών από το σπήλαιο Ταμ  Λουάνγκ της Ταϊλάνδης. Όπως ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Ταϊλανδός επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, τα παιδιά που έχουν διασωθεί είναι τέσσερα κι όχι έξι, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας των παιδιών δεν εμπνέει ανησυχία.

Ωστόσο, οι γιατροί στο αυτοσχέδιο ιατρείο που έχει στηθεί στο σημείο, αξιολογούν τη σωματική και πνευματική κατάσταση των πρώτων διασωθέντων, ώστε να αποφασίσουν την κατά προτεραιότητα αερομεταφορά τους στο νοσοκομείο Chiang Rai.

(Στρατιωτικό ελικόπτερο που πιστεύεται ότι μεταφέρει τους πρώτους διασωθέντες. Πηγή: REUTERS/Soe Zeya Tun)

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η διαδικασία επισπεύτηκε κατά τουλάχιστον δύο ώρες από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού, πολλά σημεία του σπηλαίου ήταν ευκολότερα προσπελάσιμα.

Ασθενοφόρα, ένα για κάθε ένα από τα 13 άτομα που αναμένονται από το σπήλαιο, περιμένουν έξω από το σημείο εξόδου ενώ με αεροδιακομιδή μεταφέρονται στο νοσοκομείο, περίπου 80 χιλιόμετρα από το σημείο διάσωσης.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης διάσωσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται, αυτήν τη στιγμή, συνέντευξη Τύπου. Σε χειροκροτήματα δε, ξέσπασαν οι παριστάμενοι όταν ο κυβερνήτης της CHiang Rai, Narongsak Osottanakorn είπε πως συναντήθηκε με τα παιδιά, η κατάσταση υγείας των οποίων είναι «τέλεια».

Όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της επιχείρησης, στην αποστολή διάσωσης συμμετείχαν 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί δύτες. Ο ίδιος τόνισε πως οι υπεύθυνοι χρειάζονται «περίπου δέκα ώρες προκειμένου να προετοιμάσουν την επόμενη επιχείρηση».

Ο Narongsak Osottanakorn τόνισε πως οι διασωθέντες μαθητές χρειάστηκε να διανύσουν ένα χιλιόμετρο υποβρυχίως - δεν έχει διασαφηνιστεί αν κολύμπησαν ή αν μεταφέρθηκαν από τους δύτες. Ο πρώτος μαθητής βγήκε από τη σπηλιά στις 5.40 το απόγευμα, τοπική ώρα.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο, στο πρώτο του Tweet για την επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ταϊλάνδη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε πως η αμερικανική κυβέρνηση «εργάζεται στενά» με τις ταϊλανδικές αρχές για την ασφαλή απομάκρυνση των παιδιών, κάνοντας λόγο για «γενναίους και ταλαντούχους ανθρώπους».

Βασανιστικές ώρες

Στο σπήλαιο μπήκαν στις 6:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) 13 πεπειραμένοι ξένοι δύτες και πέντε μέλη της επίλεκτης ομάδας SEAL του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης. Οι διασώστες θα βοηθήσουν τα αγόρια, ορισμένα εκ των οποίων δεν γνωρίζουν καν κολύμπι, να βγουν από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπου έχουν εγκλωβιστεί.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα. Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις. Βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας» ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως και οι 13 παγιδευμένοι είναι επίσης «πολύ έτοιμοι».

Η ταχύτερη ομάδα μπορεί να βγει από το σπήλαιο «στις 9 μ.μ.», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως έχουν σταλεί 13 ξένοι δύτες, 5 Ταϊλανδοί δύτες και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (SEALS).

Η επιχείρηση για τη διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους μπορεί να διαρκέσει 3 με 4 ημέρες «ανάλογα με τον καιρό», δήλωσε επίσης Tαϊλανδός στρατιωτικός διοικητής.

«Θα βγουν ένας-ένας, αυτό θα απαιτήσει 2 με 3 ημέρες», διευκρίνισε με τη σειρά του ο Τσαλονγκτσάι Τσαϊγιακόρν, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη ομάδα διαχείρισης της κρίσης.

Ο Ναρονγκσάκ διευκρίνισε πάντως ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο» και ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να πάρει μέρες ή να και σταματήσει ανά πάσα στιγμή.

Ένας γιατρός από την Αυστραλία, ο οποίος συμμετέχει στη σημερινή αποστολή διάσωσης, εξέτασε το βράδυ του Σαββάτου τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης