ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Τα σενάρια διάσωσης των παιδιών και οι ανησυχίες των ειδικών

REUTERS/Athit Perawongmetha

Ο θάνατος του πεπειραμένου δύτη του πολεμικού ναυτικού έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις αρχές της Ταϊλάνδης, που συνεχίζουν να εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια για τη διάσωση 12 αγοριών και του προπονητή τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Στόχος, όπως δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο κυβερνήτης της περιοχής Narongsak Osotthanakorn, είναι να εντοπιστεί ο καταλληλότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να βγουν τα παιδιά και ο 25χρονος από τη σπηλιά. Και αυτό γιατί οι μικροί ποδοσφαιριστές δεν είναι δυνατοί κολυμβητές ούτε έχουν μάθει ακόμη αρκετά καλά να καταδύονται.

Με τα επίπεδα του οξυγόνου να έχουν μειωθεί στο 15% στο σημείο όπου βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι και τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για έντονες βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο, τα σωστικά συνεργεία κάνουν πλέον αγώνα δρόμου για να καταστρώσουν ένα ασφαλές σχέδιο.

Πώς επηρεάζει η έλλειψη οξυγόνου την υγεία των παιδιών

Τα σενάρια που εξετάζονται

Σύμφωνα με το CNNi, αυτή τη στιγμή εξετάζονται τρία σενάρια -όλα με τα προβλήματά τους.

Το πρώτο είναι να γίνει απόπειρα να βγουν τα παιδιά από τη σπηλιά, πριν ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι έμπειροι διασώστες θα καταδυθούν μαζί με τα παιδιά και θα τα βοηθήσουν να κολυμπήσουν μέσα στα δαιδαλώδη τούνελ.

Το δεύτερο σενάριο είναι να βρεθεί ένας τρόπος να προσεγγίσουν τα παιδιά από το έδαφος και όχι από την είσοδο της σπηλιάς. Εδώ και μέρες, ομάδες διασωστών αναζητούν φυσικές εισόδους, που θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να μπουν και να βγάλουν τους εγκλωβισμένους με ασφάλεια.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει εντοπιστεί κάποιο τέτοιο σημείο. Το τρίτο ενδεχόμενο είναι να περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά. Αυτό, όμως, θα πάρει αρκετές ημέρες ή και μήνες, με αρκετούς ειδικούς να εκφράζουν ανησυχία για τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στο χώρο.

Γιατί ο θάνατος του δύτη σήμανε συναγερμό;

Ο Σαμάρν Πουνάν, πρώην μέλους της ομάδας SEAL, πέθανε επιστρέφοντας από αποστολή μέσα στο σπήλαιο. Όπως έγινε γνωστό, ο Πουνάν τοποθέτησε φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής των παιδιών, για να μπορούν να εφοδιάζονται.

Το γεγονός, όμως, ότι ένας τόσο πεπειραμένος δύτης πέθανε κατά την προσπάθειά του να βγει από το σπήλαιο αναδεικνύει ένα σημαντικό πρόβλημα.

Πώς θα καταφέρουν τα εξουθενωμένα παιδιά και ο προπονητής τους να κολυμπήσουν πέντε ώρες και να κάνουν αναρρίχηση για να βγουν από τη σπηλιά; Μάλιστα, όπως γράφει το CNNi, ορισμένα από τα παιδιά δεν ξέρουν καν κολύμπι.

«Οι καταδύσεις μέσα σε σπηλιές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες ακόμη και για όσους είναι πολύ έμπειροι. Και τώρα συζητάμε για ανθρώπους που δεν έχουν καμία εμπειρία καταδύσεων» είπε ο σπηλαιολόγος Αnmar Mirza, μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Επιτροπής Διασώσεων σε Σπήλαια.

Ο 38χρονος δύτης Songkran Yodpunkham, τοποθετεί εδώ και ημέρες φιάλες οξυγόνου μέσα στο υπόγειο κέντρο επιχειρήσεων, μέσα στη σπηλιά.

Κατά την άποψή του, εάν δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος διάσωσης τότε οι αρχές θα πρέπει να το ρισκάρουν. «Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε άνθρωπος όταν κάνει για πρώτη φορά κατάδυση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος με αυτά τα παιδιά είναι πως μπορεί να πανικοβληθούν» είπε ο ίδιος, μιλώντας στο CNNi.

Συμπλήρωσε δε, ότι η σωματική τους δύναμη, το αναπνευστικό τους αλλά και η ψυχική τους υγεία δεν είναι σε καλή κατάσταση. «Αυτό μπορεί να τους κάνει να πανικοβληθούν και να πνιγούν… Πολλά μπορούν να συμβούν. Δεν βλέπεις τίποτα εκεί κάτω. Είναι τόσο σκοτεινά που δεν βλέπεις ούτε το πρόσωπο του δύτη που βουτάει μαζί σου. Μπορείς μόνο να κάνεις σινιάλα με τα χέρια…» δήλωσε ο Yodpunkham, και συμπλήρωσε: «Μέσα στο σκοτάδι θα είναι δύσκολο για τους δύτες να επικοινωνήσουν με τα παιδιά».

Πόσο ανησυχούν τους ειδικούς οι βροχοπτώσεις των επόμενων ημερών;

Οι βροχοπτώσεις στην Ταϊλάνδη δεν αναμένεται να σταματήσουν μέχρι τον Οκτώβριο. Παρότι τις τελευταίες ημέρες δεν έβρεξε πολύ, οι μετεωρολόγοι ισχυρίζονται ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

«Τις προηγούμενες ημέρες δίναμε μάχη με τον χρόνο. Τώρα δίνουμε μάχη με το νερό» είπε ο κυβερνήτης της περιοχής, Narongsak Osottanakorn.

«Οι προβλέψεις λένε ότι έρχεται νερό, έρχονται βροχοπτώσεις και πως θα δημιουργήσουν μια επικίνδυνη κατάσταση για όσους βρίσκονται μέσα στη σπηλιά» λέει ο Νιλ Μπένετ, εκπαιδευτής του New Zealand Diving.

Την ίδια ώρα, εξήγησε πως αυτό σημαίνει ότι τα ρεύματα μέσα στη σπηλιά θα είναι πιο δυνατά, η ορατότητα ακόμα πιο περιορισμένη και δεν αποκλείεται να ανέβει και η στάθμη του νερού μέσα στο χώρο όπου έχουν βρει καταφύγιο τα παιδιά και ο προπονητής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης