ΚΟΣΜΟΣ

Αγωνίας συνέχεια στην Ταϊλάνδη: Δεν θα ξεκινήσει απόψε η επιχείρηση διάσωσης των παιδιών

REUTERS/Athit Perawongmetha

Δεν επιβεβαιώνονται τελικά οι πληροφορίες που ήθελαν την επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του 25χρονου προπονητή τους από σπηλιά στην Ταϊλάνδη να ξεκινάει άμεσα, με τον κυβερνήτη της περιοχής να αναφέρει ότι ακόμη εξετάζονται τα σενάρια.

Στόχος, όπως είπε ο Narongsak Osotthanakorn, είναι να βρεθεί το καλύτερο σχέδιο.

«Όταν το ρίσκο θα είναι το ελάχιστο, τότε θα προσπαθήσουμε. Φοβόμαστε τον καιρό και τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στη σπηλιά. Προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο σενάριο».

Όπως είπε ο ίδιος, ο Βρετανός δύτης που βγήκε από τη σπηλιά στις 21:00 τοπική ώρα είπε πως τα παιδιά είναι καλά.

«Σε περίπτωση που βρέξει, θα προσπαθήσουμε να τους βγάλουμε» είπε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα, πληροφορίες που μετέδιδαν βελγικά ΜΜΕ να ανέφεραν ότι η επιχείρηση διάσωσης των 12 αγοριών και του 25χρονου προπονητή τους θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ώρες.

Όπως έλεγαν οι ίδιες πληροφορίες, ομάδα έμπειρων δυτών θα έβγαζαν δύο-δύο τα αγόρια έξω από το σπήλαιο, όπου έχουν παγιδευτεί.

«Είναι μια “μάχη” με τον χρόνο, επειδή την Κυριακή αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις. Αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι. Ελπίζουμε ότι οι πρώτοι δύο μικροί ποδοσφαιριστές θα βρίσκονται στην έξοδο της σπηλιάς σήμερα. Η διαδρομή είναι δύσκολη και δαιδαλώδης, με καταδύσεις και περπάτημα» είπε στο κανάλι Het Laatste Nieuws ο Βέλγος δύτης, Ben Reymenants, που βρίσκεται στην Ταϊλάνδη για να βοηθήσει.

Η είδηση του εντοπισμού της ποδοσφαιρικής ομάδας στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ από Βρετανούς δύτες τη Δευτέρα προκάλεσε ενθουσιασμό και ανακούφιση στην κοινωνία της Ταϊλάνδης έπειτα από την πολυήμερη εξονυχιστική έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή και η οποία είχε συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και είχε προσελκύσει εθελοντές από την Αυστραλία μέχρι την Φινλανδία.

Ωστόσο, τα επίπεδα οξυγόνου στο σημείο όπου βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι έχουν μειωθεί στο 15%, σύμφωνα με το CNNi, ενώ η είδηση του θανάτου του έμπειρου δύτη Σαμάν Κουνάν ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης, αποθαρρύνει και τους πιο αισιόδοξους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα παιδιά και ο προπονητής τους κινδυνεύουν πλέον με υποξία -μία παθολογική κατάσταση όπου ο οργανισμός στερείται επαρκούς οξυγόνωσης.

Έρευνες για τον εντοπισμό εναλλακτικής εισόδου στο σπήλαιο

Το CNNi μεταδίδει ότι διασώστες αναζητούν ακόμη εναλλακτικά σημεία εισόδου στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Στην ομάδα αυτή μετέχουν περίπου 50 στρατιώτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή τη ζούγκλα για φυσικές εξόδους από τη σπηλιά.

Βοήθεια στέλνει ο Έλον Μασκ

Την ίδια στιγμή, η περιπέτεια των παιδιών φαίνεται να συγκίνησε και το δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, ο οποίος φέρεται να έχει σχέδιο για τον απεγκλωβισμό τους.

Σε μία σειρά από μηνύματά του στο Twitter, ο Aμερικανός μεγιστάνας και ιδρυτής της Tesla Motors αναφέρθηκε σε διάφορους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις του θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ομάδες διάσωσης.

Μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων ανέφερε χαρακτηριστικά την Boring Company, η οποία «είναι πολύ καλή στο να διανοίγει τρύπες», ενώ πρότεινε εναλλακτικά την τοποθέτηση εντός του σπηλαίου νάιλον σωλήνα, ο οποίος θα γεμίσει στη συνέχεια με αέρα δημιουργώντας μία υποβρύχια σήραγγα.

Στο μεταξύ, συγκλονιστικά πλάνα από την κάμερα στο κράνος ενός από τους δύτες απαθανατίζουν τις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες διάσωσης μέσα στο σπήλαιο και με τις οποίες θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα τα μικρά παιδιά εφόσον αποφασισθεί να απεγκλωβιστούν με αυτόν τον τρόπο.

Πώς εγκλωβίστηκαν τα παιδιά

Τα αγόρια της νεανικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Wild Boar» -ηλικίας 11 έως 16 ετών- μπήκαν στη σπηλιά το Σάββατο 23 Ιουνίου με τον 25χρονο προπονητή τους.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι μπήκαν στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ για πικ-νικ. Ωστόσο, ένας διασώστης δήλωσε σε βρετανικά ΜΜΕ ότι τα παιδιά είχαν πάει στο σπήλαιο για κάποιου είδους «τελετή μύησης».

Το δεύτερο αυτό σενάριο υποστηρίζεται και από τα ευρήματα των διασωστών τις περασμένες ημέρες. Τα παιδιά είχαν βγάλει τα παπούτσια τους και τις τσάντες τους πριν μπουν στο νερό και μπουν στο τούνελ.

Στόχος, όπως ανέφερε ο ίδιος διασώστης, είναι να φτάσουν στο βάθος του τούνελ, να γράψουν τα ονόματά τους στο τοίχωμα του σπηλαίου και να επιστρέψουν.

Ωστόσο μία ξαφνική νεροποντή ήταν αρκετή για να πλημμυρήσει και φράξει την είσοδο.

Πώς πέθανε ο 38χρονος διασώστης

Ένας πρώην δύτης του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μεταφοράς φιαλών οξυγόνου.

Ο Σαμάρν Κουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας την επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο ο ίδιος», εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ.

«Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

«Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης