Ταϊλάνδη: Πώς επηρεάζει η έλλειψη οξυγόνου την υγεία των παιδιών
Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους στην Ταϊλάνδη, με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν πραγματική… μάχη για να καταφέρουν να βγάλουν τα παιδιά από το σπήλαιο όπου έχουν παγιδευτεί εδώ και 14 ημέρες.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα την Παρασκευή, τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στην σπηλιά έχουν μειωθεί επικίνδυνα και πλέον αγγίζουν μόλις και μετά βίας το 15%.
Ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, Απακόρν Γιουκονγκάεβ, επιβεβαίωσε την είδηση το πρωί αλλά δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πόσο χρόνο μπορούν τα παιδιά και ο 25χρονος προπονητής τους να επιβιώσουν μέσα στη σπηλιά.
Όπως αναφέρει το CNNi, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ασφάλειας & Υγείας του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, τα επίπεδα του οξυγόνου για να μπορεί ένας άνθρωπος να αναπνέει φυσιολογικά πρέπει να κυμαίνονται ανάμεσα στο 19,5% και το 23,5%.
«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα αγόρια θα ήταν ασφαλή μέσα στη σπηλιά για αρκετό καιρό αλλά οι συνθήκες άλλαξαν» είπε ο Απακόρν Γιουκονγκάεβ, συμπληρώνοντας ότι πλέον αποτελεί προτεραιότητα για τα σωστικά συνεργεία να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο στην παγιδευμένη ομάδα.
Όταν το οξυγόνο της ατμόσφαιρας αρχίζει να πέφτει, τότε σημειώνονται αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα και τα άτομα κινδυνεύουν από υποξία.
Ταϊλάνδη: Πώς εγκλωβίστηκαν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους στην σπηλιά
Ο δρ. Νόρμαν Έντελμαν της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας δήλωσε στο CNNi: «Οι πιθανότητες των αγοριών να επιβιώσουν εξαρτώνται από τη μηχανική του εξαερισμού και το πόσο μεγάλος είναι ο χώρος».
Ακριβώς επειδή τα αγόρια και ο προπονητής τους είναι παγιδευμένοι εδώ και καιρό, ο Έντελμαν εικάζει ότι υπάρχει κάποιος εξαερισμός. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης.
«Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει στο σώμα όταν αρχίζουν να πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου είναι να δοθεί σήμα να αναπνέουμε περισσότερο. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει όταν ανεβαίνεις σε ένα βουνό, ας πούμε στα 10.000 με 12.000, πόδια όταν τα επίπεδα του οξυγόνου πέφτουν» λέει ο Έντελμαν, και συνεχίζει: «Άρα το πρώτο πράγμα που αισθάνεται κάποιος είναι η ανάγκη να αναπνεύσει περισσότερο. Μπορεί επίσης να έχει ένα αίσθημα ζάλης ή δυσκολία στον ύπνο. Δεν αποκλείεται να έχουν πονοκεφάλους την ώρα που κοιμούνται… Όταν αυξάνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, τότε αυτό κάνει τον οργανισμό να αναπνέει περισσότερο. Οπότε θα αρχίσουν να αισθάνονται ότι τους έχει κοπεί η ανάσα. Μπορεί να αισθάνονται ζαλάδα ή να είναι μπερδεμένα. Σε περίπτωση, όμως, που αυτά συμβαίνουν σταδιακά, τότε θα προσαρμοστούν. Είναι το ίδιο με το να ανεβαίνει κάποιος σε ένα βουνό. Κάποια στιγμή θα προσαρμοστούν στα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, εκτός εάν μειωθεί πάρα πολύ».
Σε περίπτωση που τα επίπεδα οξυγόνου μειωθούν επικίνδυνα, τότε θα πέσουν σε κόμμα. «Εάν κάποιος είναι σε κωματώδη κατάσταση τότε δεν θα ζήσει για πολύ».
How a lack of oxygen is affecting the Thai soccer teamHow a lack of oxygen is affecting the Thai soccer team, by Susan Scutti, CNN