ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα αποκαλύπτει: Η οικογένεια της Άννα Φρανκ είχε προσπαθήσει να διαφύγει στις ΗΠΑ

EPA/ ANNE FRANK FONDS BASEL / HANDOUT

Να διαφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιχείρησε η οικογένεια της Άννα Φρανκ, όπως δείχνουν νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι προσπάθειές τους, όμως, ήταν μάταιες, αφού σύμφωνα με τους ιστορικούς, «κόλλησαν» στην «αμερικανική γραφειοκρατία, τον πόλεμο και την εποχή».

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Μουσείο της Άννα Φρανκ στο Άμστερνταμ και το Αμερικανικό Μουσείο Ολοκαυτώματος, η οικογένεια είχε υποβάλει δύο φορές αίτηση για αμερικανική βίζα, ενώ ο πατέρας της Άννας, Όττο Φρανκ, είχε καταθέσει σχετικό αίτημα και για κουβανέζικη βίζα.

Αλλά οι προσπάθειές τους αυτές υπονομεύτηκαν από καχύποπτους αξιωματούχους μετανάστευσης, τον πόλεμο και ατέλειωτα γραφειοκρατικά εμπόδια τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη.

«Είμαι υποχρεωμένος να κοιτάξω την επιλογή της μετανάστευσης και από όσο μπορώ να δω, οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που θα μπορούσαμε να πάμε», έγραψε ο Όττο Φρανκ σε ένα γράμμα σε φίλο του που ζούσε στη Νέα Υόρκη.

Βασιζόμενοι σε νέα έγγραφα και συνεντεύξεις, οι ιστορικοί του μουσείου δήλωσαν πως η οικογένεια είχε συγκεντρώσει άπειρα έγγραφα γύρω στο 1938 και υπέβαλε αίτηση για χορήγηση βίζας στο αμερικανικό προξενείο στο Ρότερνταμ, το οποίο ήταν και το μοναδικό στη χώρα που εξέδιδε βίζα.

Αλλά το προξενείο καταστράφηκε το 1940 κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών από τους Γερμανούς, την ώρα που η οικογένεια περίμενε μια απάντηση. Όταν το προξενείο άνοιξε ξανά, δεν αρνήθηκαν την είσοδο της οικογένειας στις ΗΠΑ, απλά δεν επεξεργάστηκαν ποτέ την αίτησή τους.

Ο Όττο Φρανκ ξεκίνησε εκ νέου να συγκεντρώνει τα έγγραφα που χρειάζονταν και ζήτησε μέχρι και βοήθεια από τον φίλο του στις ΗΠΑ για να επιταχύνει τη διαδικασία, αλλά και πάλι ο πόλεμος επενέβη και η προσπάθειά του διακόπηκε ξανά.

Η γερμανική εισβολή στη δυτική Ευρώπη, πάγωσε όλες τις αιτήσεις. Οι κανόνες μετανάστευσης έγιναν αυστηρότεροι και τελικά το αμερικανικό προξενείο στην Ολλανδία έκλεισε, ως αντίποινα στο κλείσιμο των γερμανικών διπλωματικών γραφείων από τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η αμερικανική κοινή γνώμη δεν επιθυμούσε περισσότερους μετανάστες, ιδιαίτερα από τη Γερμανία. Και αυτό κυρίως γιατί ήταν καχύποπτοι για την διείσδυση κατασκόπων στη χώρα.

Ο Όττο Φρανκ έστρεψε τότε την προσοχή του στην Κούβα, ελπίζοντας να χρησιμοποιήσει την είσοδο στο νησί ως «ενδιάμεσο σταθμό για τις ΗΠΑ», λέει η νέα έρευνα. Η αίτηση αυτή ακυρώθηκε στη συνέχεια, τέσσερις μέρες μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ.

«Εκείνοι που επεδίωκαν να δραπετεύσουν από την κατοχή των Ναζί στην Ευρώπη, όπως οι οικογένειες του Όττο Φρανκ και του Χέρμαν Βαν Πελς, έπρεπε να περάσουν τα ίδια γραφειοκρατικά εμπόδια με τους άλλους μετανάστες» σημείωσαν οι ιστορικοί.

Anne Frank's family tried in vain to flee to the US

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης