Γαλλία: Καταγγελίες για εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά που είναι αφημένα στην τύχη τους
«Εκατοντάδες νεαροί μετανάστες», που έχουν φθάσει χωρίς τις οικογένειές τους στη Γαλλία, είναι «αφημένοι στην τύχη τους στο Παρίσι» λόγω «λανθασμένων» εκτιμήσεων για την ηλικία τους. Αυτό κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) σε μια έκθεση που αμφισβητήθηκε έντονα από τη δημαρχία του Παρισιού και τον Ερυθρό Σταυρό.
«Στο Παρίσι, οι Αρχές προστασίας της παιδικής ηλικίας καταφεύγουν σε λανθασμένες διαδικασίες εκτίμησης της ηλικίας ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών, αποκλείοντας έναν μεγάλο αριθμό από αυτά από το να τα αναλάβει κάποια υπηρεσία», κάτι που δικαιούνται, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε μια έκθεση 82 σελίδων με τίτλο «Είναι λαχείο».
Για να τους αναλάβει κάποια υπηρεσία, οι ανήλικοι που φθάνουν στο Παρίσι πρέπει να περάσουν από έναν μηχανισμό που διαχειρίζεται ο Ερυθρός Σταυρός και ο οποίος θα προσδιορίσει την ηλικία τους. Αν αμφισβητήσουν την απόφαση, μπορούν να προσφύγουν σε δικαστή.
Όμως, λόγω «αυθαίρετων πρακτικών», ορισμένοι μπορεί «να θεωρηθούν αδίκως ενήλικες» κατά την άφιξή τους, δηλώνει η ΜΚΟ, λέγοντας πως «πολλοί νέοι» «απορρίπτονται με συνοπτικό και λανθασμένο τρόπο, με μοναδικό κριτήριο τη φυσική τους εμφάνιση». Στην έκθεση εκφράζεται επίσης ανησυχία για συνεντεύξεις «αστραπή» και «κακά διεκπεραιωμένες».
Τον Φεβρουάριο του 2018, «περίπου 400 ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνταν στο ύπαιθρο στο Παρίσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικηγόρων της ΜΚΟ» που περιλαμβάνονται στην έρευνα αυτή η οποία δεν έχει «στατιστική αξία», διευκρίνισε η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για τη Γαλλία, Μπενεντίκτ Ζανερόντ, σε συνέντευξη Τύπου. Η ΜΚΟ ρώτησε 49 ασυνόδευτα παιδιά και εξέτασε άλλες 35 εκτιμήσεις.
Για ορισμένους ανήλικους, το πρόβλημα είναι τα έγγραφα, είτε διότι οι νεαροί «δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν τα έγγραφα ταυτότητάς τους» είτε γιατί οι Αρχές «αμφισβητούν την αυθεντικότητά» τους.
«Το γεγονός ότι έχουν εργαστεί» είναι «συχνά ο λόγος απόρριψης» και οι αρχές «επικαλούνται εξίσου συχνά την απόφαση των νέων να ταξιδέψουν χωρίς τους γονείς τους», προσθέτει η ΜΚΟ, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι πολίτες γαλλόφωνων χωρών είδαν να τους αντιτάσσεται «ότι κατέχουν πολύ καλά τα γαλλικά».
Απέναντι στην κατάσταση αυτή, πολίτες «αποφάσισαν να ενεργήσουν προκειμένου να αποκριθούν σε ορισμένες ανάγκες», όμως οι προσπάθειες αυτές «δεν μπορούν να αποκριθούν σε όλους», προσθέτει η ΜΚΟ, η οποία καλεί το κράτος να «διαθέσει επαρκείς πόρους» για τη φροντίδα των ανηλίκων.
Ο Ερυθρός Σταυρός διέψευσε σθεναρά τις κατηγορίες αυτές λέγοντας πως «ποτέ δεν αρνήθηκε την είσοδο σε έναν νέο» και πως χρησιμοποιεί ένα σύστημα αναφοράς για τις εκτιμήσεις του. «Δεν μιλάμε ποτέ για συνεντεύξεις αστραπή», προσθέτει σε μια επιστολή που προσαρτάται στην έκθεση, εκφράζοντας αμφιβολίες για την «επιστημονικότητα της προσέγγισης» του Παρατηρητηρίου και υπενθυμίζοντας πως «περισσότερα από 6.600 πρόσωπα έγιναν δεκτά» από το σύστημά του πέρυσι.
Σχεδόν 15.000 «ασυνόδευτοι ανήλικοι» ανατέθηκαν στην κοινωνική βοήθεια για την παιδική ηλικία (που υπάγεται στις περιφέρειες) το 2017, δηλ. αύξηση 85% σε έναν χρόνο. Το να αναγνωριστεί ότι είναι ανήλικοι είναι κρίσιμης σημασίας γιατί καθορίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, σε κατάλυμα… εκτός από το ότι δεν θα απελαθούν. Περίπου οι μισοί ανήλικοι καταθέτουν την αίτησή τους στο Παρίσι.
Από την πλευρά της η Πόλη του Παρισιού, με την ιδιότητά της ως γεωγραφικού διαμερίσματος, εξέφρασε λύπη για την αποφατική μέθοδο της έρευνας και το αδύναμο μέγεθος του δείγματος, εκφράζοντας την οργή της επειδή δεν αναφέρεται «κανένα άλλο παράδειγμα εκτός από την περίπτωση του Παρισιού».
Υπογραμμίζοντας πως η συστηματική διακοίνωση των αποφάσεων θεσπίσθηκε τον περασμένο Μάιο, η δημαρχία του Παρισιού υπενθυμίζει ότι ξεκίνησε ένα «σχέδιο δράσεων» το 2015 με διπλασιασμό των ομάδων εκτίμησης και τετραπλασιασμό του μηχανισμού για τη στέγαση των νέων εν αναμονή της εκτίμησης για την ηλικία τους, και πως εργάζεται σε «έναν ημερήσιο χώρο υποδοχής για νέους που κρίνεται ότι είναι ενήλικες» υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές της.