ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Σχεδόν 9.000 μετανάστες επαναπατρίστηκαν το πρώτο μισό της χρονιάς

REUTERS/Ismail Zitouny

Κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών του 2018, 9.000 μετανάστες επαναπατρίστηκαν από τη Λιβύη, εντός των ορίων του προγράμματος «οικειοθελούς επιστροφής» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), δήλωσε τη Δευτέρα στέλεχος του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Τζομάα Μπιν Χάσαν, τον συντονιστή του προγράμματος στην Τρίπολη, 8.938 παράτυποι μετανάστες από 30 χώρες της Αφρικής και της Ασίας επαναπατρίστηκαν το πρώτο μισό της χρονιάς.

Στις στατιστικές που έδωσε δεν συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι με καθεστώς προσφύγων, που μεταφέρθηκαν σε τρίτες χώρες από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), διευκρίνισε ο Μπιν Χάσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στα μέσα Ιουνίου ο επικεφαλής της UNHCR, ο Φιλίπο Γκράντι, είχε υπογραμμίσει ότι μόλις 2.000 πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη έχουν αφιχθεί σε κάποια χώρα υποδοχής, παρότι έχουν δοθεί υποσχέσεις για 25.000 θέσεις, απευθύνοντας έκκληση στα χώρες που έχουν κάνει δεσμεύσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο.

Ο ΔΟΜ επαναπάτρισε σχεδόν 20.000 μετανάστες το 2017 και θέλει να αυξήσει αυτόν τον αριθμό στους 30.000 το 2018 στο πλαίσιο του προγράμματός του για την «οικειοθελή επιστροφή».

Ο οργανισμός τάχυνε τον ρυθμό των επαναπατρισμών στα τέλη του 2017, μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η μετάδοση, τον Νοέμβριο, ενός βίντεο από το CNN που εικόνιζε Αφρικανούς μετανάστες να πουλιούνται ως σκλάβοι κοντά στην Τρίπολη.

Ήδη από τα χρόνια του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι -που ανατράπηκε και φονεύτηκε το 2011- στην εξουσία στη Λιβύη, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες περνούσαν τα πορώδη νότια σύνορα της χώρας, έκτασης 5.000 χιλιομέτρων, για να προσπαθήσουν να φθάσουν στην Ευρώπη διαμέσου της Μεσογείου.

Η κατάσταση πήρε γρήγορα τροπή προς το χειρότερο μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Καντάφι, καθώς διακινητές επωφελούμενοι από το χάος που βασιλεύει στη Λιβύη στέλνουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στη θάλασσα προς την κατεύθυνση της Ιταλίας, που απέχει μόλις 300 χιλιόμετρα από τις λιβυκές ακτές.

Πολλοί μετανάστες που διασώζονται ή αναχαιτίζονται στα ανοικτά της χώρας οδηγούνται σε κέντρα κράτησης όπου οι συνθήκες είναι απάνθρωπες κι επιλέγουν τελικά εθελοντικά τον επαναπατρισμό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης