ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος, Ομπραδόρ

REUTERS/Edgard Garrido

Από τη βία που συνδέεται με το εμπόριο ναρκωτικών ως τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, αυτές είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ που κατήγαγε μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές και θα αναλάβει καθήκοντα τον Δεκέμβριο.

Βία

Το 2017 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ ανθρωποκτονιών, 25.324, σύμφωνα με τις αρχές. Η βία αμαύρωσε και την προεκλογική εκστρατεία, με περισσότερους από 150 πολιτικούς να έχουν δολοφονηθεί, μεταξύ των οποίων 48 υποψήφιοι.

«Εγκληματικές οργανώσεις μάχονται για την καλλιέργεια παπαρούνας ή οποίου, τη διακίνηση ηρωίνης και πιστεύω ότι η βία δεν θα μειωθεί προτού περάσει καιρός», εξήγησε ο Μάικ Βίτζιλ, πρώην πράκτορας της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA).

Ο πρόεδρος «θα χρειαστεί μια πολύ διαφορετική στρατηγική», εκτιμά ο ειδικός αυτός αναφερόμενος στην εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, γεγονός που οδήγησε στον κατακερματισμό των καρτέλ σε πιο μικρούς και βίαιους πυρήνες.

Ο Βίτζιλ σημειώνει ότι η καταπολέμηση της βίας περνά από την εκπαίδευση της τοπικής αστυνομίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς μεταξύ των αξιωματούχων.

Πρέπει να αντιμετωπιστούν όλοι όσοι εμπλέκονται στο έγκλημα «από τα ψηλά ως τα χαμηλά», κυρίως «αυτοί που προστατεύουν τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις», πρόσθεσε.

Διαφθορά

Η καταπολέμηση της διαφθοράς βρισκόταν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπραδόρ. Είναι επίσης ένα από τα προβλήματα που προκαλεί τη μεγαλύτερη αγανάκτηση μεταξύ των Μεξικανών.

Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτα έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα, μεταξύ των οποίων και η αγορά από τη σύζυγό του ενός πολυτελούς σπιτιού αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ από έναν εργολάβο ο οποίος αναλαμβάνει δημόσια έργα.

«Η διαφθορά ενίσχυσε την οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας» και οι ψηφοφόροι θα ασκούν συνεχώς πίεση στη νέα κυβέρνηση ώστε να διορθώσει το πρόβλημα.

Τραμπ και NAFTA

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), για την οποία γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ του Μεξικού, των ΗΠΑ και του Καναδά, φράσει τον οικονομικό ορίζοντα της χώρας.

Για το Μεξικό, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει συμφωνία, καθώς το 80% των εξαγωγών του είναι προς τις ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά τον Ιούλιο και να συνεχιστούν ως το 2019.

«Για να υπάρξει συμφωνία πρέπει οι ΗΠΑ να μαλακώσουν τη θέση τους», εκτιμά το ινστιτούτο Eurasia.

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στη NAFTA ο Ομπραδόρ δήλωσε ότι επιθυμεί «μια σχέση φιλίας και συνεργασίας» με τις ΗΠΑ. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η σχέση αυτή θα παραμείνει δύσκολη για όσο διάστημα βρίσκεται στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μετανάστευση

Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον όταν εκατοντάδες οικογένειες που έφυγαν από χώρες της Κεντρικής Αμερικής για να γλιτώσουν από τη βία και τις διώξεις έφτασαν στις ΗΠΑ για να ζητήσουν άσυλο μέσω του Μεξικού.

Το πρόβλημα περιπλέχθηκε περαιτέρω εξαιτίας της σκληρής στάσης που τήρησε η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία ζήτησε τον χωρισμό των παιδιών των παράτυπων μεταναστών από τους γονείς τους που συλλαμβάνονταν στα σύνορα με το Μεξικό.

Η νέα κυβέρνηση του Μεξικού πρέπει «να προωθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη» προκειμένου οι πολίτες της Κεντρικής Αμερικής να μην εγκαταλείπουν τις χώρες τους.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται «με ανθρώπινο τρόπο» οι μετανάστες που διασχίζουν τη χώρα, παρέχοντας βοήθεια σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν μια «νόμιμη διαδικασία» για να μείνουν στη χώρα, σύμφωνα με τον Αδόλφο Λαμπόρντε, του πανεπιστημίου του Αναχουάκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης