ΚΟΣΜΟΣ

Η μεταναστευτική κρίση απειλεί την κυβέρνηση της Μέρκελ

Η μεταναστευτική κρίση απειλεί την κυβέρνηση της Μέρκελ
REUTERS/Hannibal Hanschke

Ενώπιον μίας κρίσιμης εβδομάδας είναι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ αναζητεί ως την 1η Ιουλίου μια λύση στη μεταναστευτική κρίση η οποία θα ικανοποιήσει τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και το κόμμα του, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση για τη Μέρκελ;

Εκατό με πλέον ημέρες αφού ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Μέρκελ, η καγκελάριος πρέπει να επιλύσει την πιο σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στα 12 χρόνια της θητεία της. Αν δεν βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ του CSU και του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ενδέχεται να διασπαστεί η συμμαχία τους, που ξεκίνησε το 1949, με απρόβλεπτες συνέπειες για την καγκελάριο, την ΕΕ και τη Γερμανία.

Το CSU σκοπεύει να ανατρέψει την καγκελάριο;

Δεν είναι αυτός ο δηλωμένος στόχος του κόμματος, όμως οι επικεφαλής του έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν οι συμφωνίες που θα συναφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι επαρκείς, ο Ζέεχοφερ θα εκμεταλλευθεί τη θέση του ως υπουργός Εσωτερικών και θα ζητήσει να μην επιτρέπεται στους μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ να εισέρχονται σε γερμανικό έδαφος, παρακάμπτοντας τη Μέρκελ. Ο Ζέεχοφερ το θεωρεί θέμα αξιοπιστίας του CSU.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν θέλουν να φανεί ότι υποτάσσονται στη θέληση της Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι το έχουν κάνει πολύ συχνά μετά το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης το 2015.

Εξάλλου, στις 14 Οκτωβρίου το CSU έχει να αντιμετωπίσει τις αποφασιστικής σημασίας εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας, προπύργιό του επί δεκαετίες, το οποίο κινδυνεύει να χάσει εξαιτίας της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Οι Βαυαροί στηρίζουν τον Ζέεχοφερ και τον πρωθυπουργό του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ;

Οι ίδιοι το πιστεύουν, όμως μια έρευνα του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα έδειξε ότι μόνο το 44% των υποστηρικτών του CSU τάσσονται υπέρ της θέσης του Ζέεχοφερ. Εξάλλου μόνο το 38% των Βαυαρών δήλωσε ικανοποιημένο από το έργο του Ζέντερ κατά τις πρώτες 100 ημέρες της πρωθυπουργίας του. Αντίθετα το 43% έχει θετική άποψη για το έργο της Μέρκελ.

19614618

Πηγή: EPA/CLEMENS BILAN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι μπορεί να πετύχει η Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ;

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο επίπεδα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Όλες οι 28 χώρες μέλη έχουν στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει προτείνει τη δημιουργία «περιφερειακών πλατφόρμων αποβίβασης» έξω από την ΕΕ για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, τις οποίες θα διαχειρίζονται από κοινού η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Υπάρχουν και άλλες προτάσεις στο τραπέζι, όμως δεν αναμένεται ολοκληρωμένη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πιο σημαντικό για τη Μέρκελ είναι αν θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες μέλη για να δεχθούν πίσω μετανάστες. Η Ιταλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικότερα σημεία εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη, ενώ η κυβέρνησή της δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς.

Τι μπορεί να συμβεί, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός;

Υπάρχουν πολλά σενάρια. Η Μέρκελ ενδέχεται να αποπέμψει τον Ζέεχοφερ. Τότε το CSU ίσως αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνησης και καταρρεύσει τη συμμαχία μεταξύ του CSU και του CDU στη Μπούντεσταγκ.

Υπάρχουν εικασίες ότι το CDU θα προσπαθήσει να προσελκύσει τους Πράσινους για να παραμείνει στην κυβέρνηση, όμως αυτό δεν θα είναι εύκολο και θα χρειαστεί μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Μεσοπρόθεσμα είναι πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών, με ισχυρή πιθανότητα να ενισχυθεί το AfD.

Τι ελπίζει να κερδίσει ο Ζέεχοφερ εμποδίζοντας την είσοδο των μεταναστών στη Γερμανία;

Στόχος του είναι να μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη χώρα. Για να το πετύχει αυτό σκοπεύει να απορρίπτει όλους όσοι έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Μέρκελ από την πλευρά της είναι αντίθετη σε αυτή τη μονομερή ενέργεια, καθώς φοβάται ότι θα βλάψει τις εσωτερικές σχέσεις στην Ένωση.

Σε ποιους μετανάστες εμποδίζεται η είσοδος στη Γερμανία αυτή τη στιγμή;

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα απορρίπτονταν όλοι όσοι δεν έλεγαν ότι θέλουν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία. Το 2017 ο αριθμός τους έφτασε τις 7.500. Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2018 η ομοσπονδιακή αστυνομία εμπόδισε την είσοδο στη χώρα 2.025 αλλοδαπών στα σύνορα με την Αυστρία.

Από την προηγούμενη Τρίτη επίσης απορρίπτονται οι πρόσφυγες για τους οποίους έχει εκδοθεί απαγόρευση εισόδου στη χώρα, βάσει των νέων οδηγιών του Ζέεχοφερ. Όμως αυτό έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής μόλις δύο ανθρώπους. Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, περίπου 100 άνθρωποι εναντίον των οποίων έχει εκδοθεί ανάλογη απόφαση εισέρχονταν μέχρι πρότινος στη χώρα κάθε μήνα.

Το συμπέρασμα είναι ότι ίσως το CSU ενδιαφέρεται κυρίως να στείλει ένα μήνυμα τόσο στους αιτούντες άσυλο όσο και στους ψηφοφόρους στη Βαυαρία.