πΓΔΜ: Δεν υπογράφει τη συμφωνία για το ονοματολογικό ο Ιβάνοφ
Δεν υπογράφει τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ. Εξηγεί μάλιστα τους λόγους για την απόφασή του αυτή, τονίζοντας σε σχετική επιστολή του την Τρίτη, πως μία από τις βασικές θέσεις του, αναλαμβάνοντας το αξίωμα του προέδρου το 2014 ήταν να μην αποδεχθεί αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.
«Δεν έχω εντολή να υπογράψω το διάταγμα για την έκδοση του νόμου επικύρωσης, καθώς μία από τις βασικές μου θέσεις ήταν ότι δεν θα αποδεχθώ αλλαγή Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας», σημειώνει στην επιστολή του σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA.
«Δεν αποδέχομαι ιδέες ή προτάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη εθνική ταυτότητα των “Μακεδόνων”, την ιδιαιτερότητα του “μακεδονικού” έθνους και τη “μακεδονική γλώσσα”», ξεκαθαρίζει και υπενθυμίζει πως «στις προεδρικές εκλογές, 534.910 πολίτες ψήφισαν υπέρ αυτών των θέσεων εκλέγοντάς με στο αξίωμα του Προέδρου».
Σύμφωνα με τον κ. Ιβάνοφ, η συγκεκριμένη συμφωνία υπερβαίνει τα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία κάνουν αναφορά στη «διαφορά ως προς το όνομα του κράτους» και όχι γενικά σε «διαφορές» όπως η συμφωνία αυτή».
Προσθέτει ακόμη πως η συγκεκριμένη συμφωνία δεν έχει συνταγματική βάση, και οδηγεί την πΓΔΜ σε θέση υποτέλειας από άλλη χώρα και εν προκειμένω την Ελλάδα. Επικαλείται μάλιστα και το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε θέση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών.
«Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος», καταλήγει ο πρόεδρος της πΓΔΜ.