ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Στέλνει μήνυμα ενότητας στους Αμερικανούς και παίρνει μέτρα

Ο Μπαράκ Ομπάμα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί από το διαφαινόμενο αδιέξοδο ενός πολέμου κατά της τρομοκρατίας, που ξεκίνησε πριν από δεκαπέντε χρόνια στο εξωτερικό, αλλά μοιάζει να επιστρέφει στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνιών REUTERS/Yuri Gripas

«Η απειλή της τρομοκρατίας είναι αληθινή, αλλά θα την ξεπεράσουμε». Με αυτή τη φράση θέλησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) να στείλει μήνυμα ενότητας στον αμερικανικό λαό, τέσσερις ημέρες μετά το μακελειό στο Σαν Μπερναρvτίνο (San Bernardino) της Καλιφόρνιας.

Σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε χτες βράδυ τηλεοπτικά από το Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των Αμερικανών, που φοβούνται έξαρση των τρομοκρατικών κινδύνων στο εσωτερικό της χώρας, υποσχόμενος σε πρώτο πληθυντικό να καταστρέψει τον ISIL και οποιαδήποτε άλλη οργάνωση αποπειραθεί να πλήξει τις ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι ο γεννημένος στις ΗΠΑ Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ (Syed Rizwan Farook) και η Πακιστανή γυναίκα του Τασφίν Μαλίκ (Tashfeen Malik), που άνοιξαν πυρ σε εκδήλωση των συναδέλφων του πρώτου στο γραφείο τους, σκοτώνοντας 14 άτομα, εμπνεύστηκαν από το ISIS, αλλά δεν καθοδηγήθηκαν από αυτό, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις -όπως είπε- ότι έδρασαν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνωμοσίας εντός των ΗΠΑ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι δυο τους ακολούθησαν το σκοτεινό μονοπάτι της ριζοσπαστικοποίησης», είπε, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική πράξη σχεδιασμένη να σκοτώσει αθώους ανθρώπους».

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους συμπατριώτες τους να μην οδηγηθούν σε ακραίες αντιδράσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά στη προκατάληψη εναντίον των μουσουλμάνων που ζουν στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι αν αυτοί υποκύψουν στο φόβο, αν , οι τζιχαντιστές θα έχουν πετύχει το στόχο τους.

«Δεν μπορούμε να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου, επιτρέποντας αυτή η μάχη κατά της τρομοκρατίας να οριστεί ως πόλεμος ανάμεσα στην Αμερική και το Ισλάμ», τόνισε, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις σχετικές δηλώσεις των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, που εδώ και καιρό χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου για τη μεταναστευτική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του. «Η επιτυχία μας δεν θα εξαρτηθεί από τις δυσάρεστες κουβέντες, την εγκατάλειψη των αξιών μας ή την παράδοσή μας στο φόβο».

Στο ερώτημα πότε θα τελειώσει ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η απάντηση είναι «καλά Χριστούγεννα» - Πηγή: REUTERS/Saul Loeb/Pool

Το τρίτο κουδούνι

Το ύφος του Αμερικανού προέδρου ήταν σοβαρό, αλλά όχι θυμωμένο, καθώς εξηγούσε τα αυστηρότερα μέτρα που προτίθεται να πάρει, ανάμεσα στα οποία και οι χορηγήσεις βίζας, σαν αυτή που επέτρεψε στην Μαλίκ να έρθει από τη Σαουδική Αραβία ως αρραβωνιαστικιά του Φαρούκ (Fiancé Visa).

Επιπλέον, παρότρυνε τους μουσουλμάνους ηγέτες να συνεργαστούν με την Ουάσιγκτον, παραδεχόμενος ότι η εξτρεμιστική ιδεολογία έχει παρεισφρήσει σε ορισμένες μουσουλμανικές κοινότητες: «είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που οι μουσουλμάνοι πρέπει να αντιμετωπίσουν χωρίς δικαιολογίες».

Τέλος, ζήτησε από το Κογκρέσο να νομοθετήσει, ώστε να καταστεί δυσκολότερη η προμήθεια οπλισμού σαν αυτόν που χρησιμοποιήθηκαν στο Σαν Μπερναρντίνο, θίγοντας με αυτόν τον τρόπο το ζήτημα της οπλοκατοχής, που διχάζει όσο λίγα την αμερικανική κοινωνία και θέτει σαφείς διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον.

Από το χθεσινό προεδρικό διάγγελμα προκύπτει σαφώς ότι δεν επίκειται δραματική αλλαγή στρατηγικής στις έως τώρα τακτικές που ακολουθεί η διοίκηση των Δημοκρατικών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι πολιτικοί αναλυτές δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν ότι αυτή ήταν μόλις η τρίτη ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα από το Οβάλ Γραφείο, δείγμα της σημασίας την οποία ήθελε να αποδώσει στο διάγγελμα.

Με δεδομένη τη ρευστότητα στις διεθνείς σχέσεις, αυτό που ενδιαφέρει τούτη τη στιγμή τον Αμερικανό πρόεδρο είναι να πείσει τον μέσο Αμερικανό ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο και, ως εκ τούτου, η αμερικανική κοινωνία δεν πρέπει να παρασυρθεί από τα κηρύγματα μίσους.

Με ανοιχτά όλα τα γεωπολιτικά μέτωπα σε Ευρώπη και Ασία, το τελευταίο που θα ήθελε ο Λευκός Οίκος σε αυτήν τη συγκυρία είναι να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου εντός συνόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης