ΚΟΣΜΟΣ

Άσυλο και Δουβλίνο τα «αγκάθια» στη μίνι σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό

Alexandra Beier/Getty Images/Ideal Images

Μίνι σύνοδο κορυφής με αντικείμενο την προσφυγική κρίση συγκάλεσε εκτάκτως για την ερχόμενη Κυριακή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες μόνο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των 28, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στα θέματα που αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ των χωρών-μελών σε αυτό το «καυτό» ζήτημα.

Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ενώ άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι και η Γαλλία θα βρίσκεται στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής της Κυριακής.

«Στόχος της συνόδου, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή στην έδρα της Επιτροπής είναι η επεξεργασία ευρωπαϊκών λύσεων εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» της 28ης και 29ης Ιουνίου, κατά την οποία οι μεταναστευτικές ροές θα είναι ένα από τα κύρια θέματα, με φόντο τις βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των χωρών μελών.

Βασικό σημείο διαφωνίας αποτελεί η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και δύο χρόνια. Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ορίσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος του Ιουνίου ως χρονικό όριο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αλλά αυτό πλέον δεν φαίνεται πιθανό.

Άλλο βασικό σημείο διαφοράς είναι η τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος αναθέτει το βάρος της διαδικασίας της αίτησης για την παροχή ασύλου στην χώρα πρώτης εισόδου στην Ενωση, επιβαρύνοντας κατά δυσανάλογο τρόπο χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου με την θέσπιση της αυτόματης κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίοδο κρίσης ανάλογης με την κρίση του 2015.

Ομως αυτή η πρόταση κρίνεται ανεπαρκής από την πλευρά των χωρών της Μεσογείου, που ζητούν μία μόνιμη κατανομή, και απορρίπτεται από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία με την υποστήριξη της Αυστρίας. Αντίθετα, υπάρχει συναίνεση ως προς την ανάγκη «ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να περιορισθούν οι ροές παράτυπων μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου την δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης» εκτός του εδάφους της Ενωσης για τους μετανάστες που θα διασώζονται στην θάλασσα.

Βερολίνο: Δεν επιθυμούμε να δράσουμε μονομερώς

Για «ανεπίσημη συνάντηση εργασίας», την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες, έκανε λόγο ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στην συνάντηση που συγκάλεσε για την Κυριακή, με θέμα το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Αναφερόμενος στη θέση του Βερολίνου για το θέμα, επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε να δράσουμε μονομερώς, χωρίς συνεννόηση και σε βάρος τρίτων» και σε αυτό το πνεύμα πραγματοποιείται και η συνάντηση.

Σύμφωνα με τον γερμανό εκπρόσωπο, η συνάντηση αφορά την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας και θα προετοιμάσει τη βάση της συζήτησης, βολιδοσκοπώντας τι είναι εφικτό να γίνει σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα θέματα. Διευκρίνισε δε ότι και οι διμερείς δυνατότητες, αλλά και οι πολυμερείς συμφωνίες αποτελούν ευρωπαϊκό δρόμο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν ανακοίνωσε διμερείς συμφωνίες, ενώ εξήγησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο, καθώς είναι συμφωνία όλων των κρατών-μελών με ένα τρίτο κράτος, αλλά τώρα συζητούμε για διακυβερνητική συνεργασία εντός Ε.Ε.

«Αυτή η συμφωνία είναι από πολλές απόψεις μια καλή συμφωνία και συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ελλάδα να βελτιωθεί, ιδιαίτερα στο να μην πνίγονται πλέον τόσοι πολλοί άνθρωποι στο Αιγαίο. Υπό αυτή την έννοια είναι μια συμφωνία την οποία θα μπορούσε κανείς, όχι πανομοιότυπα αλλά αναλογικά να την επιδιώξει και με άλλα κράτη εκτός της Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στην περίπτωση της Λιβύης, η οποία, όπως είπε, έχει κεντρικό ρόλο στο μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ότι «είναι και για μας αποφασιστικής σημασίας να συμβάλουμε στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων εκεί». Αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει αν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία κέντρων υποδοχής στην συγκεκριμένη χώρα ή στην Αλβανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης