Βρετανία: Κρίσιμη ψηφοφορία για το ρόλο του κοινοβουλίου στο Brexit
Η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει σήμερα για μία ακόμη φορά τους φιλοευρωπαίους βουλευτές των Τόρις που ζητούν το βρετανικό κοινοβούλιο να έχει την τελευταία λέξη για την τελική συμφωνία για το Brexit, μία πιθανότητα μη αποδεκτή για την ήδη αποδυναμωμένη Βρετανίδα πρωθυπουργό.
Το διακύβευμα της ψηφοφορίας, που έχει προγραμματισθεί για σήμερα το απόγευμα στην Βουλή των κοινοτήτων στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά δύο θέματα: από την μία πλευρά τον ρόλο που αποδίδει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο στην διαδικασία του Brexit. Από την άλλη, τη μάχη ανάμεσα στους φιλοευρωπαίους που επιδιώκουν την διατήρηση στενών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδο της χώρας στα τέλη του Μαΐου 2019 και τους ευρωφοβικούς που θέλουν την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων.
Δύο τροπολογίες βρίσκονται αντιμέτωπες. Από την μία πλευρά, η τροπολογία που παρουσιάστηκε από την Τερέζα Μέι και προσφέρει στους βουλευτές συμβουλευτική ψήφο επί της τελικής συμφωνίας για το Brexit, εάν υπάρξει, και η οποία θα υπογραφεί με τις Βρυξέλλες, χωρίς να δίδεται στο κοινοβούλιο η δυνατότητα εναντίωσης στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη πλευρά, η τροπολογία που υιοθετήθηκε την Δευτέρα από την Βουλή των Λόρδων και προτείνει αντίθετα οι βουλευτές να έχουν δικαίωμα βέτο και την εξουσία να ζητήσουν επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία τροπολογία ...που θα επέτρεπε στο κοινοβούλιο να υπαγορεύσει την προσέγγιση της κυβέρνησης στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δένοντας τα χέρια στην πρωθυπουργό και καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη μίας καλής συμφωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο», απάντησε η Τερέζα Μέι.
Η νέα αναταραχή δείχνει για μία ακόμη φορά τα ελάχιστα περιθώρια κινήσεων που διαθέτει η Τερέζα Μέι, επικεφαλής μίας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αντιμέτωπη με τον βαθύ διχασμό των Τόρις για το Brexit.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ να φιμώσουν την βούληση της πλειοψηφίας», έγραψε στο Twitter η βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Αντρια Τζένκινς αναφερόμενη στο δημοψήφισμα. «Είναι καθήκον μας να υλοποιήσουμε το Brexit».
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η συντηρητική φιλοευρωπαία βουλευτής Αννα Σούμπρι σχολιάζει: «Μία ψήφος του κοινοβουλίου δεν θα σταματήσει το Brexit. Δεν ψηφίσατε για να ανακτήσετε τον έλεγχο και για να δώσετε στο βρετανικό κοινοβούλιο την κυριαρχία του;», έγραψε στο Twitter κάνοντας χρήση ενός από τα συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Brexit.
Ο συντάκτης της τροπολογίας των Λόρδων, ο Ντόμινικ Γκριβ, ζήτησε να τεθεί τέλος στην «υστερία και στις κατηγορίες περί προδοσίας κατά όσων διαφωνούν με την προσέγγιση της κυβέρνησης», με δηλώσεις του στο δίκτυο Sky News.
Ανησυχία Βρυξελλών
Η σύγχυση που επικρατεί στο Λονδίνο ανησυχεί όλο και περισσότερο τις Βρυξέλλες, καθώς καθιστά όλο και πιο επισφαλή την επίτευξη συμφωνίας τον Οκτώβριο, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, ώστε να δοθεί ο χρόνος στα εθνικά κοινοβούλια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσουν την συμφωνία πριν από την μοιραία ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.
Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει καταγραφεί κατά τις διαπραγματεύσεις. Η ίδια η Μέι έχει παραδεχθεί ότι το Brexit δεν είναι το βασικό θέμα των εταίρων της, που θα εστιάσουν στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Σε κρίσιμη εκκρεμότητα παραμένει το θέμα-καταλύτης της διαδικασίας του Brexit, το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ενώ ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε χθες ότι η ευρωπαϊκή πλευρά απορρίπτει τις βρετανικές προτάσεις για την συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε για την ακρίβεια ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει στις συσκέψεις της Europol, ούτε να έχει πρόσβαση στις κοινές βάσεις δεδομένων της αστυνομίας, αλλά ούτε και θα συνεχίσει να επωφελείται από το σύστημα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, εάν συνεχίσει να αρνείται την αρχή της ελευθερίας κίνησης των πολιτών και την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Έχουμε ανάγκη από περισσότερο ρεαλισμό επί αυτών που είναι εφικτά και επί όσων δεν είναι εφικτά», επέμεινε ο Μισέλ Μπαρνιέ απευθυνόμενος στο Λονδίνο.