ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ο παγκόσμιος αριθμός εκτοπισθέντων χτυπάει κόκκινο

REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δημοσίευσε τα νέα στοιχεία για τα παγκόσμια ποσοστά μεταναστών, σημειώνοντας συγκλονιστικό αριθμό στο σύνολο εκτοπισθέντων ατόμων παγκοσμίως. Παρότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι μπόρεσαν αν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, οι 16.2 εκατομμύρια άνθρωποι που προστέθηκαν στο περσινό νούμερο οδήγησαν σε ραγδαία και ανεπανάληπτη αύξηση σε 68.5 εκατομμύρια, αριθμό ρεκόρ στην ιστορία της ανθρωπότητας. 

Το νούμερο αυτό περιλαμβάνει 25.4 εκατομμύρια πρόσφυγες, 40 εκατομμύρια εσωτερικώς εκτοπισμένα άτομα και 3.1 εκατομμύρια αιτούντες για άσυλο. Από αυτούς, τα δύο τρίτα προέρχονται από πέντε χώρες: Συρία, Αφγανιστάν, Νότιο Σουδάν, Μιανμάρ και Σομαλία. Από τα 68.5 εκατομμύρια, τα παιδιά (πολλά εκ των οποίων είναι ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τους γονείς τους) αποτελούν πάνω από το 50% αυτών.

Το UNHCR δημοσίευσε τα νούμερα αυτά αφού η διάσημη ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια Αντζελίνα Τζολί μίλησε δημοσίως για τις σοβαρές ελλείψεις από τις οποίες πάσχει η αρμοστεία σε ότι αφορά το έργο της σε σχέση με την Συρία και τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από εκεί.

Μετά την επίσκεψή της σε προσφυγικό καταυλισμό στο Ιράκ την Κυριακή, Τζολί μίλησε σε δημοσιογράφους λέγοντας ότι η έλλειψη χρηματοδότησης έχει «φρικτές ανθρώπινες συνέπειες» και ότι «δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις σε σχέση μ ’αυτό».

Τα τωρινά ποσοστά προδίδουν συγκλονιστική αύξηση την τελευταία δεκαετία, κατά πάνω από 50% από το 2007. Επιπλέον, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε αύξηση 2.9 εκατομμυρίων ανθρώπων από το 2016, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει σημειωθεί ποτέ. Τα τωρινά νούμερα αντιστοιχούν σε 1 εκτοπισμένο άνθρωπο για κάθε 110 άτομα στον πλανήτη.

Ο Επίτροπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα ορόσημο, όπου η επιτυχία στη διαχείριση ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί βίαια παγκοσμίως απαιτεί μια νέα και πολύ πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση ώστε οι χώρες και οι κοινότητες αυτές να μην χρειάζεται να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό μόνες τους.» Προσέθεσε ακόμα ότι ο ΟΗΕ έχει ξεκινήσει ένα νέο μοντέλο για την διαχείριση μεταναστών, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη σε 14 χώρες. Εξέφρασε την ελπίδα του για την επιτυχία του μοντέλου και έκανε παράκληση προς όλα τα μέλη του ΟΗΕ να το υιοθετήσουν.

«Κανείς δεν γίνεται πρόσφυγας από επιλογή,» είπε ο Γκράντι, «αλλά εμείς οι υπόλοιποι έχουμε την επιλογή του πώς θα βοηθήσουμε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης