Σάλος για την εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ταϊλάνδη
Η πρώτη εκτέλεση από το 2009 σημειώθηκε στην Ταϊλάνδη, προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις, μία μέρα πριν το επίσημο ταξίδι τους επικεφαλής της χούντας που κυβερνά τη χώρα στο Λονδίνο και το Παρίσι.
«Η θανατική ποινή εξακολουθεί να ισχύει, δεν την έχουμε ακόμη καταργήσει», αν και δεν είχε γίνει καμία εκτέλεση από το 2009, δικαιολογήθηκε ο Ταουατσάι Ταϊκαέου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ταϊλάνδης.
«Ο καταδικασμένος Τιρασάκ Λόνγκιι, 26 ετών, που είχε κριθεί ένοχος για φόνο, εκτελέστηκε» με θανατηφόρα ένεση χθες Δευτέρα. Το 2012 είχε μαχαιρώσει το θύμα του «24 φορές προκειμένου να του κλέψει το κινητό του τηλέφωνο και τα χρήματά του», διευκρίνισαν οι σωφρονιστικές Αρχές.
Από το 1935, 325 καταδικασμένοι σε θάνατο έχουν εκτελεστεί στην Ταϊλάνδη, εκ των οποίων οι 319 σε εκτελεστικό απόσπασμα. Το 2003 η Ταϊλάνδη στράφηκε στις θανατηφόρες ενέσεις και επιβράδυνε τον ρυθμό των εκτελέσεων. Μόνο έξι άνθρωποι εκτελέστηκαν από το 2003 ως το 2009.
Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά την Ταϊλάνδη από το 2014 δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επανέναρξη των εκτελέσεων χθες έχει και συμβολική σημασία καθώς ο στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, επικεφαλής της χούντας, συναντάται αύριο Τετάρτη με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον προσκάλεσε στην Ουάσινγκτον το 2017, όμως οι Ευρωπαίοι εξακολουθούσαν να αρνούνται να έχουν σχέσεις μαζί του. Τώρα ο στρατηγός Πραγιούτ βασιζόταν σε αυτές τις επισκέψεις στην Ευρώπη για να δημιουργήσει μια εικόνα ενός αξιοσέβαστου πολιτικού, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι οποίες έπειτα από πολλές αναβολές έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2019.
Η Διεθνής Αμνηστία έκανε έκκληση σήμερα «προς τη διεθνή κοινότητα, κυρίως τη γαλλική και τη βρετανική κυβέρνηση, να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα ώστε να σταματήσουν οι εκτελέσεις».
Η μη κυβερνητική οργάνωση διοργάνωσε εξάλλου διαδηλώσεις σήμερα μπροστά από τη φυλακή της Μπανγκόκ όπου έγινε η εκτέλεση, αλλά και μπροστά από τη βρετανική και τη γαλλική πρεσβεία παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων που ισχύει στην Ταϊλάνδη μετά το πραξικόπημα του 2014.
«Η ελπίδα των Αρχών της Ταϊλάνδης ότι αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει στον περιορισμό της εγκληματικότητας είναι βαθιά λανθασμένη», σχολίασε η Διεθνής Αμνηστία.
«Η Ταϊλάνδη βρισκόταν στα πρόθυρα να κλείσει δέκα χρόνια χωρίς εκτελέσεις το 2019 και η Διεθνής Αμνηστία ήταν έτοιμη να κατατάξει τη χώρα ξανά μεταξύ αυτών που έχουν ντε φάκτο καταργήσει την εσχάτη των ποινών», διευκρίνισε, καταγγέλλοντας «το σοβαρό βήμα προς τα πίσω».
Συνολικά 106 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, ενώ 142 την έχουν ντε φάκτο καταργήσει, διατηρώντας την στον ποινικό τους κώδικα χωρίς όμως να την εφαρμόζουν.