ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία ζυγίζει το συριακό με το μυαλό στη Volkswagen

Η Γερμανία ζυγίζει το συριακό με το μυαλό στη Volkswagen
Ο δήμαρχος της Φρανκφούρτης, Peter Feldmann, ο Γερμανός Πρόεδρος Joachim Gauck, η Καγκελάριος Angela Merkel, η Ursula Bouffier και ο σύζυγός της, πρωθυπουργός της Έσσης, Volker Bouffier, κατευθύνονται προς στην εκκλησία Paulskirche της Φρανκφούρτης, όπου τελέστηκε λειτουργία υπέρ της 25ης επετείου από την επανένωση της Γερμανίας, 3 Οκτωβρίου 2015 REUTERS/Kai Pfaffenbach

Την άποψη ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη ώστε να διασφαλιστεί πολιτική λύση στο συριακό ζήτημα εξέφρασε σε συνέντευξή της η Άγκελα Μέρκελ, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι το σκάνδαλο της Volkswagen δεν θα βλάψει τη φήμη της Γερμανίας.

Μιλώντας στον κρατικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε χαρακτηριστικά ότι «θα χρειαστούμε στρατιωτικές προσπάθειες, αλλά οι στρατιωτικές προσπάθειες δεν θα φέρουν τη λύση». Αν και, όπως εκτίμησε η ίδια «χρειαζόμαστε μια πολιτική διαδικασία», αυτή «πράγματι δεν τα πάει τόσο καλά ακόμη».

Σημαντικός ο ρόλος των πάντων

H Άγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμμετοχή στις συνομιλίες του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ (Bashar al-Assad). «Για να επιτύχουμε μια πολιτική λύση, χρειαζόμαστε και τους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και αυτούς που κυβερνούν τώρα τη Δαμασκό και άλλους επίσης για να καταφέρουμε να έχουμε πραγματικές επιτυχίες και επιπλέον πάνω από όλα τους συμμάχους των αντίστοιχων ομάδων», ήταν το σχόλιό της, απ' το οποίο φαίνεται ότι το Βερολίνο κρατά κάποιες αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή των ΗΠΑ απέναντι στο καθεστώς της Δαμασκού.

Μετρώντας το ανάστημα της Γερμανίας στο σημαντικότερο γεωπολιτικό ζήτημα των ημερών, η Μέρκελ αναγνώρισε το «σημαντικό ρόλο» που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι Ρωσία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Ιράν, προσθέτοντας και τον ευρωπαϊκό παράγοντας αναφερόμενη στις Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία.

Η Volkswagen θα ξεπεράσει το πλήγμα που... επέφερε στη Γερμανία

Ερωτώμενη για το σκάνδαλο ρύπων της Volkswagen, η Μερκελ ανέφερε ότι αν και «δραστικής σημασίας», κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να βλάψει τη φήμη της Γερμανίας ως χώρας που ευνοεί την επιχειρηματικότητα.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο Μάρτιν Σουλτς (Martin Schulz) εκτίμησε ότι η υπόθεση Volkswagen θα πλήξει τη Γερμανία, κάνοντας λόγο για «βαρύ πλήγμα στη γερμανική οικονομία συνολικά», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι ο κολοσσός της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας θα ξεπεράσει την κρίση.

Μιλώντας στον τοπικό γερμανικό Τύπο, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ήταν απολογητικός, λέγοντας ότι «είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς τι συνέβαινε», είτε από αμέλεια, είτε πιθανόν ακόμη και από εγκληματική πρόθεση, όπως ανέφερε. «Πιστεύω ότι η Volkswagen είναι μια ισχυρή εταιρεία, η οποία μπορεί κάλλιστα να ξεπεράσει την κρίση», ήταν η γενική τοποθέτηση του κορυφαίου Γερμανού θεσμικού παράγοντα, που οι αναλυτές επί των ευρωπαϊκών θεμάτων τον συγκαταλέγουν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της εποχής μετά τη Μέρκελ.

Με τα γεωπολιτικά ζητήματα να αλληλοτροφοδοτούν την οικονομική στασιμότητα στην Ευρώπη, το Βερολίνο ζυγίζει προσεκτικά κάθε περίπτωση, καθώς όπως όλα δείχνουν κάθε ευρωπαϊκή υπόθεση -είτε αφορά την ελληνική κρίση χρέους, είτε τις πρακτικές τραπεζών και επιχειρήσεων- περνάει από το μικροσκόπιο της Ουάσιγκτον.