ΚΟΣΜΟΣ

Διάστημα: Τι συμβαίνει όταν μια μαύρη τρύπα καταστρέφει ένα αστέρι

ΑΠΕ

Μπροστά σε ένα μοναδικό θέαμα βρέθηκαν αστρονόμοι, που είδαν για πρώτη φορά την τεράστια έκρηξη που δημιουργήθηκε τη στιγμή που μία μαύρη τρύπα «κατάπινε» ένα αστέρι.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν το γεγονός με τηλεσκόπια, όπως το ραδιοτηλεσκόπιo Very Long Baseline Array (VLBA) και το υπέρυθρο τηλεσκόπιο Spitzer της NASA, σε ένα ζευγάρι συγκρουόμενων γαλαξιών που ονομάζεται Arp 299. Τέτοια γεγονότα παλιρροϊκής αναστάτωσης, ή tidal disruption events (TDEs), προκαλούν τον σχηματισμό ενός περιστρεφόμενου δίσκου γύρω από την μαύρη τρύπα και ενός πίδακα (jet) από σωματίδια.

Η διεθνής ομάδα αστρονόμων υπό τους καθηγητές Σέπο Ματίλα του Πανεπιστημίου του Turku και Μικουέλ Πέρεζ- Τόρες του Αστροφυσικού Ινστιτούτου της Ανδαλουσίας δημοσίευσαν τα ευρήματα από την ανακάλυψη της μακρινής έκρηξης, η οποία προκλήθηκε από την καταστροφή ενός αστεριού από μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «Science». Μέλος της ομάδας ήταν ο καθηγητής Αντρέας Ευσταθίου, αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου δήλωσε ότι «η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε αυτή την σημαντική ανακάλυψη είναι μια από τις μεγαλύτερες ερευνητικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων». Ο κ. Ευσταθίου πρόσθεσε ότι: «Οι προσομοιώσεις μας για την εκπομπή των γαλαξιών αποδείχτηκαν πολύ χρήσιμες για την ερμηνεία των υπέρυθρων παρατηρήσεων του γεγονότος TDE στο Arp 299».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης