«Τρεις μέρες κάτω από τη γη»: Αυστραλός καλλιτέχνης «θάφτηκε» για να ευαισθητοποιήσει
Η μικρή πόλη Χόμπαρτ της Τασμανίας, «πλημμύρισε» το βράδυ της Πέμπτης από πλήθος κόσμου, που θέλησε να παρακολουθήσει ιδίοις όμμασι έναν 73χρονο να... θάβεται ζωντανός. Ο λόγος για τον καλλιτέχνη και ακτιβιστή Μάικ Παρ, ο οποίος θα παραμείνει... θαμμένος κάτω από την επιφάνεια της Γης για τρεις ολόκληρες ημέρες.
Ο Παρ μπήκε σε ένα "δωμάτιο" φτιαγμένο από ατσάλι, με μοναδική παρέα ένα βιβλίο, έναν κουβά, ένα σκαμνί διαλογισμού και όσα υλικά χρειάζεται για να σχεδιάσει. Όσο για φαγητό, το μόνο που θα μπορεί να καταναλώσει τις επόμενες 72 ώρες ο Παρ είναι νερό. Στη συνέχεια το δωμάτιο "βυθίστηκε" σε άνοιγμα μέσα στο δρόμο, ο οποίος ακολούθως ασφαλτοστρώθηκε και δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία, με τα αυτοκίνητα να κινούνται πάνω από το... κεφάλι του 73χρονου ακτιβιστή ως την Κυριακή, οπότε και θα δει ξανά το φως του ήλιου.
Το ριψοκίνδυνο αυτό εγχείρημα εντάσσεται στο ετήσιο μουσικό και καλλιτεχνικό φεστιβάλ Dark Mofo της Τασμανίας κι έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ιστορία των Αβορίγινων της περιοχής.
Όπως εξήγησαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ, η ριψοκίνδυνη περφόρμανς του 73χρονου καλλιτέχνη, έχει στόχο να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων βίας της βρετανικής αποικιοκρατίας, που κλιμακώθηκε μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Τασμανία το 1828. Υπολογίζεται ότι περίπου 900 Αβορίγινες και 200 αποικιστές έχασαν την ζωή τους στα επεισόδια.
Ο καλλιτέχνης θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και πάνω σε αυτό οι άνθρωποι θα συνεχίζουν ανενόχλητοι την καθημερινότητά τους, σε μια πράξη συμβολισμού, η οποία καταδεικνύει πως οι άνθρωποι της Τασμανίας αγνοούν την ξεχασμένη ιστορία των Αβορίγινων και ζουν την ζωή τους γαλήνια.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της διοργάνωσης του φεστιβάλ Λι Κάρμαϊκλ, στόχος του έργου είναι να προκληθεί άγχος από την εξαφάνιση του καλλιτέχνη, γι αυτό και το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την "βύθισή" του κάτω από το έδαφος.
Όπως κι άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες του Παρ, έτσι και αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, με κυριότερη εκείνη του δημάρχου της πόλης, ο οποίος είχε αντιταχθεί σε αυτό, αν και στη συνέχεια αναγνώρισε ως θετικό το γεγονός πως τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στο Χόμπαρτ εξαιτίας του.
Ο εκπρόσωπος του Κέντρου Αβορίγινων της Τασμανίας εξέφρασε την υποστήριξή του και κατέκρινε όσους είναι αντίθετοι στο έργο του Παρ που, κατά τα λεγόμενά του θυμίζει τη γενοκτονία που υπέστησαν οι Αβορίγινες τον 19ο αιώνα.
Ο Παρ κάνει συχνά προκλητικές και αμφιλεγόμενες παραστάσεις οι οποίες έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με θέματα όπως η μετανάστευση και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Australian artist buries himself under road for 3 days by Jessie Yeung, CNNi