ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Σφοδρές μάχες με δεκάδες νεκρούς κοντά στο λιμάνι της Χοντάιντα

REUTERS/Khaled Abdullah

Σφοδρές μάχες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 39 άνθρωποι στις τάξεις των σιιτών ανταρτών και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στη Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, κατά τη δεύτερη ημέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης η οποία στοχοθετεί το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της πόλης και εγείρει ανησυχίες περί διακοπής του εφοδιασμού εκατομμυρίων αμάχων, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το λιμάνι, μέσω του οποίου διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων και της βοήθειας που μπαίνουν στη χώρα, να μείνει ανοιχτό, για να αποφευχθεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη, που ήδη χαρακτηρίζεται η «χειρότερη στον κόσμο».

Το λιμάνι παραμένει ανοικτό παρά τις εχθροπραξίες, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Νταούντ Φάντελ.

Κατά στρατιωτικές και ιατρικές πηγές, μάχες εκτυλίσσονται περίπου 2 χιλιόμετρα από την είσοδο του αεροδρομίου της πόλης, στο νότιο τμήμα της.

«Δεν προσεγγίζουμε το λιμάνι» ακόμη, και «δεν έχουμε την πρόθεση να καταστρέψουμε τις υποδομές» του, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης Χάλεντ Αλγεμένι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη. Οι επιχειρήσεις διεξάγονται «σε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο, όχι όμως στο λιμάνι. Το λιμάνι είναι εντελώς εκτός (της ζώνης) των επιχειρήσεων» σε αυτή τη φάση, επέμεινε ο ίδιος.

Τρία επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, υποστήριζαν τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι προβάλλουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σθεναρή αντίσταση στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλούς στρατιώτες, ανέφεραν τραυματιοφορείς.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι μετέβη την Πέμπτη στο Άντεν, προσωρινή πρωτεύουσα και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησής του. Επρόκειτο για την πρώτη του επίσκεψη στην εμπόλεμη χώρα έπειτα από έναν χρόνο και πλέον.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA, ο Χάντι, ο οποίος ζει εξόριστος στο Ριάντ εδώ και χρόνια, πήγε στο Άντεν για να «επιβλέψει» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Χοντάιντα.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Αλ Ντουράιμι, νότια του αεροδρομίου της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας, είδε ασθενοφόρα να διακομίζουν νεκρούς και τραυματίες στρατιωτικούς και ενισχύσεις να κινούνται προς το μέτωπο.

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), πολλοί κάτοικοι στην πόλη Χοντάιντα είναι αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους, την ώρα που οι βομβαρδισμοί ακούγονται να πλησιάζουν όλο και περισσότερο.

Στη Χοντάιντα ζουν περίπου 600.000 κάτοικοι, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, κατά εκτιμήσεις του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Η μάχη για τη Χοντάιντα είναι η σημαντικότερη που εκτυλίσσεται στην Υεμένη από το καλοκαίρι του 2015, όταν μια επίθεση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων τους επέτρεψε να ανακτήσουν πολλές περιοχές στον νότο και να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του Άντεν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας όπου επίσης βρίσκεται ένα κρίσιμης σημασίας λιμάνι.

Η Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελεί στόχο μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Σκοπός των επιχειρήσεων της συμμαχίας είναι η κατάληψη του αεροδρομίου, του λιμανιού και του δρόμου που οδηγεί στη Σαναά, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Τούρκι αλ Μάλικι την Τετάρτη.

Απώτερος στόχος της συμμαχίας είναι να αποκόψει όλες τις οδούς ανεφοδιασμού των Χούτι, που η Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζει ενεργούμενα του Ιράν, του μεγάλου αντιπάλου της στην περιοχή, ώστε να τους «γονατίσει», να αναγκαστούν να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συνθηκολογήσουν.

Οι Χούτι ανέφεραν μέσω του τηλεοπτικού τους δικτύου, του Αλ Μασίρα, ότι έπληξαν την Τετάρτη ένα πλοίο της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας με δύο πυραύλους ενώ έπλεε στα ανοικτά της πόλης. Η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ ανέφερε από την πλευρά της ότι συστοιχία των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισε έναν βαλλιστικό πύραυλο που είχαν εκτοξεύσει οι σιίτες αντάρτες εναντίον του νότιου τμήματος του βασιλείου. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «επανέλαβε την έκκλησή του» να επιτραπεί να «παραμείνουν ανοικτά τα λιμάνια στη Χοντάιντα και στη Σάλιφ», βορειότερα, για να μπορέσουν να συνεχιστούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως δήλωσε έπειτα μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που διήρκεσε δύο ώρες ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια. Μια πρόταση της Σουηδίας, η οποία προέβλεπε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει την άμεση παύση των εχθροπραξιών προκειμένου να δοθεί μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των ανταρτών από την πόλη και το λιμάνι της, δεν εξασφάλισε την απαραίτητη υποστήριξη.

Την Τετάρτη, ΜΚΟ εκτίμησαν ότι η επίθεση στη Χοντάιντα «πιθανόν θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό» σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Χαρακτήρισαν «ακατανόητη» σε αυτό το πλαίσιο τη διοργάνωση μιας διεθνούς συνόδου δωρητών για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, που προβλέπεται να γίνει στα τέλη του Ιουνίου στο Παρίσι.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας πάντως επανέλαβε ότι σκοπεύει να φιλοξενήσει τη σύνοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης