Άξονας Αυστρίας-Γερμανίας-Ιταλίας κατά της παράνομης μετανάστευσης
Τη δημιουργία ενός άξονα ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, την ώρα που οι Ευρωπαίοι συγκρούονται για το ακανθώδες θέμα.
«Είμαι ευτυχής για την καλή συνεργασία που θέλουμε να οικοδομήσουμε ανάμεσα στην Ρώμη, την Βιέννη και το Βερολίνο» στο τομέα αυτόν, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο. «Κατά την γνώμη μας, χρειάζεται ένας άξονας των προθύμων στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χορστ Ζεεχόφερ.
«Υπάρχουν όλο και περισσότερες αφίξεις στην Ελλάδα, νέες εξελίξεις στον αλβανικό δρόμο. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μην περιμένουμε την καταστροφή, αλλά να την αντιμετωπίσουμε εγκαίρως», είπε ο Κουρτς, ο οποίος έχει αναγορεύσει το μεταναστευτικό σε προτεραιότητα της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ.
Ο Κουρτς ανέλαβε την εξουσία στο τέλος του 2017, σχεδόν δύο χρόνια μετά την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης και σχημάτισε κυβέρνηση σε συνεργασία με την αυστριακή ακροδεξιά υιοθετώντας αντιμεταναστευτική πολιτική. Έκτοτε και η Ιταλία απέκτησε λαϊκιστική/ακροδεξιά κυβέρνηση με εξαιρετικά αντιμεταναστευτικές θέσεις.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ και της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ανήκουν αμφότεροι στην άκρα δεξιά, ενώ ο Γερμανός ομόλογός τους είναι ένα γεράκι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και σε ανοικτή σύγκρουση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απέρριψε το σχέδιό του για την σκλήρυνση των όρων υποδοχής των αιτούντων άσυλο.
Η αναγγελία του άξονα Βερολίνου-Ρώμης-Βιέννης για την μεταναστευτική πολιτική θα αποδυναμώσει την θέση της Άνγελα Μέρκελ, η οποία επιδιώκει συμφωνία για το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου. Όμως, σειρά ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση διότι δεν επιθυμούν την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ευχαρίστησε τον Θεό που πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσονται πλέον υπέρ σκληρών θέσεων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και αναφέρθηκε ειδικά στην Ολλανδία και την Δανία. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία είναι επίσης αντίθετες προς τις ιδέες της καγκελαρίου Μέρκελ.