ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση της πΓΔΜ για τη συμφωνία

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση της πΓΔΜ για τη συμφωνία
EPA/DIMITAR DILKOFF / POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτικός αναβρασμός επικρατεί και στην πΓΔΜ αναφορικά με τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του Σκοπιανού.

Η αντιπολίτευση αντιδρά εντόνως στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας πως δεν αποδέχεται την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο επικεφαλής του κύριου αντιπολιτευτικού κόμματος VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μικόσκι, χαρακτήρισε τη συμφωνία «συνθηκολόγηση» και υπογράμμισε πως η παράταξη του δεν θα στηρίξει ποτέ τη Συνταγματική αναθεώρηση για το ονοματολογικό.

Ο Μικόσκι κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι έχει καταπατήσει τις «κόκκινες» γραμμές αναφορικά με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, την ταυτότητά της και τη γλώσσα της.

Το VMRO-DPMNE εξέδωσε και ανακοίνωση Τύπου, διατρανώνοντας την εναντίωση στη συμφωνία και ζητώντας την στήριξη του λαού στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

«Πόρτα» Ιβάνοφ σε Ζάεφ

Στήριξη της συμφωνία από τον εταίρο του Ζάεφ

Η Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση (Democratic Union for Integration – BDI), κόμμα που εντάσσεται στην κυβέρνηση της γείτονος χώρας, τόνισε πως στηρίζει τη συμφωνία.

«Στηρίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης και τη θέση της σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η οποία ταλανίζει τη χώρα εδώ και χρόνια», είπε Μπουτζάρ Οσμάνι, ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος.

Η συμφωνία έχει κερδίσει και τη στήριξη των αλβανόφωνων κομμάτων, η πλειονότητα των οποίων συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Πολιτική «θύελλα» με φόντο το «Severna Makedonija»

Ο Στόγια Αντρόβ, πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία, καθώς, όπως είπε, διαφυλάσσει βασικές αρχές.

Έκκληση για διαδηλώσεις

Η Σόλζα Γκρτσέβα, επικεφαλής ενός μία νέας κομματικής παράταξης ονόματι «Voice for Macedonia» (Η Φωνή της Μακεδονίας) κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν κατά της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες απαιτούν την αλλαγή του ονόματος, της γλώσσας και της ταυτότητας των πολιτών.