G7: Αγεφύρωτες διαφορές πίσω από τα χαμόγελα
Τα χαμόγελα, οι χειραψίες και οι χαλαρές συζητήσεις με φόντο τις όχθες ενός «τεμπέλικου» ποταμού του Καναδά δεν… προδίδουν ότι κάτι δεν πάει καλά στη Σύνοδο των G7.
Το παρασκήνιο, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό… Πίσω από τις αβρότητες κρύβεται η εντύπωση πως η σημαντική αυτή συμμαχία έχει αλλάξει για πάντα.
«Αγκάθια», όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο, τα θέματα του εμπορίου, της κλιματικής αλλαγής αλλά και η πολιτική στάση απέναντι στη Μόσχα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στη συνάντηση στο La Malbaie του Κεμπέκ έτοιμος να αντικρούσει τις επικρίσεις των υπόλοιπων ηγετών για τους δασμούς που επέβαλε πρόσφατα σε αλουμίνιο και χάλυβα.
Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Καναδά είχαν όλοι σχεδιάσει να έρθουν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς πιστεύουν ότι οι δασμοί αυτοί απειλούν τη φιλία των χωρών τους με τις ΗΠΑ.
Όταν, όμως, ήρθε η ώρα να μιλήσουν ανοιχτά και δημόσια για τις ενστάσεις τους, οι ηγέτες αυτοί επέλεξαν έναν διαφορετικό δρόμο…
«Μερικές φορές διαφωνούμε» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Μόλις μερικές ημέρες νωρίτερα, Μακρον και Τραμπ διασταύρωναν τα «ξίφη» τους επί του ζητήματος μέσω Twitter.
Kαι όταν ένας δημοσιογράφος ζήτησε, χαριτολογώντας, από τους δύο ηγέτες να κάνουν μπρα-ντε-φερ, ο Nτόναλντ Τραμπ απάντησε ότι δύσκολα θα κέρδιζε τον Μακρόν. «Είναι φίλος μου. Η σχέση μας είναι υπέροχη από την αρχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Τραμπ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. «Ο Τζάστιν συμφώνησε να κόψει όλους τους δασμούς» είπε χιουμοριστικά ο Τραμπ, την ώρα που ο πρωθυπουργός του Καναδά χαμογελούσε -ίσως κάπως αμήχανα- λίγα μέτρα πιο πέρα…
Και όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον Τριντό εάν απογοητεύτηκε που ο Αμερικανός πρόεδρος αποχωρεί τόσο νωρίς από τη Σύνοδο, ο Τραμπ έσπευσε να απαντήσει αντ’ αυτού: «Όχι, είναι χαρούμενος».
Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι ακόμη και την ώρα που η ένταση χτυπάει… κόκκινο, οι ηγέτες της G7 είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν ένα επίπεδο ευγένειας στις μεταξύ τους σχέσεις.
Τραμπ: Επιτυχής η Σύνοδος, οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Σύνοδος της ομάδας των χωρών G7 στον Καναδά, ήταν πολύ επιτυχής και ότι το εμπόριο ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, οι «ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί».
Πηγή: REUTERS/Leah Millis
Παράλληλα, δήλωσε πως ξεκαθάρισε στο G7 ότι απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης, ότι συζήτησε την απειλή της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης.
Οι δασμοί και η καθυστέρηση του Αμερικανού προέδρου
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο υποσχόμενος να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ για το θέμα των δασμών.
Έφτασε, όμως, στη Σύνοδο με αρκετές ώρες καθυστέρηση και δεν έδωσε το «παρών» στην πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση.
Όπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, σκοπεύει να αποχωρήσει και αρκετές ώρες νωρίτερα το Σάββατο λόγω της συνάντησής του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη. Δεν θα παραστεί, λοιπόν, ούτε στις συζητήσεις για το κλίμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε ανησυχία στους υπόλοιπους ηγέτες πριν ακόμη φτάσει στον Καναδά, λέγοντας πως έχει έρθει η ώρα το G7 να γίνει ξανά G8 με την επιστροφή της Ρωσίας.
Το σχόλιο αυτό ανέβασε τους τόνους πριν από την συνάντηση των ηγετών αλλά οι Ευρωπαίοι έθαψαν γρήγορα την ιδέα…
«Μια επιστροφή της Ρωσίας στο σχήμα G7 δεν είναι δυνατή όσο δεν θα βλέπουμε ουσιαστικές προόδους σε σχέση με το ουκρανικό πρόβλημα» είπε η Άνγκελα Μέρκελ.
Δύσκολη μια «κοινή ανακοίνωση»
Υπό αυτές τις συνθήκες, διεθνείς αναλυτές υπογραμμίζουν ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πως θα υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση, όπως θέλει η παράδοση των συναντήσεων της G7, η οποία θα απαριθμεί τις καλές προθέσεις των ισχυρών του κόσμου για την οικονομία, τη διπλωματία και το περιβάλλον.