ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: ΗΠΑ και Τουρκία συμφωνούν για την απομάκρυνση του YPG από την Μανμπίτζ

Συρία: ΗΠΑ και Τουρκία συμφωνούν για την απομάκρυνση του YPG από την Μανμπίτζ
REUTERS/RODI SAID/ Φωτογραφία Αρχείου

Αφού ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν ως προς την απομάκρυνση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από την πόλη Μανμπίτζ της Συρίας και η ίδια η οργάνωση προκύρηξε την επικείμενη αποχώρησή της, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια «ανάσα» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. 

Σε ανακοίνωσή της η πολιτοφυλακή YPG αναφέρει πως οι μάχιμες δυνάμεις της είχαν αποσυρθεί από τη Μανμπίτζ τον Νοέμβριο του 2016, όμως κούρδοι στρατιωτικοί σύμβουλοι είχαν παραμείνει για να επιβλέψουν την εκπαίδευση ντόπιων οι οποίοι θα συνέχιζαν την μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η YPG ξεκαθαρίζει πως τώρα θα αποχωρήσουν από την πόλη και οι τελευταίοι κούρδοι σύμβουλοι.

Η Τουρκία θεωρεί την YPG παρακλάδι της τρομοκρατικής ομάδας PKK και ζητάει εδώ και πάνω από δύο χρόνια την απόσυρσή της από την πόλη, που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Αφού την εκδίωξε επιτυχώς από το Αφρίν, η Τουρκία είχε εκφράσει προθέσεις να συνεχίσει τις επιθέσεις της και προς την Μανμπίτζ, γεγονός που δημιούργησε μεγάλη ανησυχία για πιθανή σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων.

Μέχρι πρότινος όμως, οι ΗΠΑ δεν συμφωνούσαν με την Τουρκία, καθώς θεωρούσαν ότι η YPG πρόκειται για μία ανεξάρτητη ομάδα η οποία δεν έχει σχέση με το PKK. Οι ΗΠΑ μάλιστα, χρησιμοποιούσαν και εξόπλιζαν την ομάδα αυτή στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, στάση που έχει προκαλέσει έντονη κριτική στην Τουρκία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών όμως συμφώνησαν πλέον στην απομάκρυνση των Κούρδων και, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «ενέκριναν έναν οδικό χάρτη και υπογράμμισαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για την εφαρμογή του».

Κατά την απόσυρσή τους, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι Κούρδοι μαχητές θα παραδώσουν τα όπλα που τους έδωσαν οι ΗΠΑ, γεγονός που αποτελεί σημαντική νίκη για την Τουρκική κυβέρνηση. Ο Τσαβούσογλου προσέθεσε ότι το μοντέλο αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά και σε άλλες περιοχές της Συρίας. Αφού αποσυρθούν οι Κούρδοι, θα αντικατασταθούν από τοπικούς ηγέτες.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο καθώς η Τουρκία έχει απαιτήσει από τις ΗΠΑ την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί για το πραξικόπημα που έλαβε χώρο στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. Καθώς οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να διεκπεραιώσουν το αίτημα αυτό, οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε συλλήψεις έναντι πιθανών συνωμοτών του Γκιουλέν, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι Αμερικανοί υπήκοοι, σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times. Τα γεγονότα αυτά έχουν προκαλέσει έντονη τριβή μεταξύ των δύο χωρών.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, η διαδικασία απομάκρυνσης των κουρδικών δυνάμεων από την Μανμπίτζ θα γίνει μέσα «σε λιγότερο από έξι μήνες». Αμερικανοί εκπρόσωποι όμως έχουν δηλώσει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο απομάκρυνσης ακόμα, καθιστώντας το αδύνατο να υπολογιστεί η ακριβής διάρκεια της διαδικασίας.

Η απομάκρυνση των Κούρδων θα επιτρέψει και την επιστροφή Συρίων προσφύγων στην πόλη, οι οποία φυλάσσεται από αμερικανικές αεροδυνάμεις. Μέχρι στιγμής οι πρόσφυγες δεν ήθελαν να επιστρέψουν λόγω ανησυχίας που τους προκαλούσε η κουρδική παρουσία γιατί η YPG απαιτεί, μεταξύ άλλων αναγκαστική στρατολόγηση.