Η Ουγγαρία θέλει να ποινικοποιήσει την προσφορά βοήθειας προς μετανάστες
Την Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί στην βουλή της Ουγγαρίας ένα προσχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο θα ποινικοποιείται η προσφορά βοήθειας σε πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα.
Ο νόμος αυτός, που προτάθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτωρ Ορμπάν, περιλαμβάνει σκληρές ποινές, εώς και φυλάκιση σε βάρος ατόμων ή οργανώσεων που βοηθούν μετανάστες.
Αποσκοπεί στο να σταματήσει δραστηριότητες όπως η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, η παροχή βοήθειας για την συμπλήρωση αιτήσεων και την οργάνωση επαγγελματικών δικτύων προκειμένου να βοηθηθούν οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, σύμφωνα με την Ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και, σε περίπτωση έγκρισής του, πιθανώς να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον επόμενο μήνα.
Η νέα νομοθεσία (που έχει επονομαστεί και ως «Stop Soros») θεωρείται ότι αποτελεί μέρος της προσπάθεια της κυβέρνησης να στοχοποιήσει τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος έχει γεννηθεί στη χώρα.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο 87χρονος αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ουγγαρίας, θέση που κατά πολλούς έχει αντισημιτικά υπόβαθρα.
Από την εκλογή του Ορμπάν τον Απρίλιο, το θέμα της μετανάστευσης έχει λάβει κεντρική θέση στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, ενώ η αντι-μεταναστευτική στάση του πρωθυπουργού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από μέρους της ευρωπαϊκής όσο και της διεθνούς κοινότητας.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και μεταξύ των υπουργών εξωτερικών της Ουγγαρίας και της Γερμανίας, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν την Δευτέρα.
«Οι πολίτες της Ουγγαρίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν να μετατραπεί η Ουγγαρία σε μία χώρα μεταναστών,» δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο CNNi. «Έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν να ζουν με ασφάλεια και αναμένουν και υποστηρίζουν την εισαγωγή νέων κυβερνητικών μέτρων τα οποία προστατεύουν την ασφάλεια της Ουγγαρίας και αποτρέπουν την οργάνωση παράνομης μετανάστευσης.»
Η κυβέρνηση αρνείται να υποκύψει σε πιέσεις από την διεθνή κοινότητα, παρά το γεγονός ότι η απόφαση να ανεγείρει φράκτη προκειμένου να ανακόψει την προσέλευση μεταναστών το 2015 προκάλεσε έντονη κριτική εναντίον της. Υπολογίζεται ότι οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα έχουν μειωθεί από 391.000 το 2015 σε μόλις 203 το 2018.
Ο Φώτης Φιλίππου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την διοργάνωση εκστρατειών της Amnesty International στην Ευρώπη, δήλωσε στο CNNi ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να λάβει μέτρα προκειμένου να σταματήσει την Ουγγαρία από το να συνεχίσει να απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία των πολιτών.»
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένει την τελική έκδοση της νομοθεσίας προτού αποφασίσει πως θα αντιδράσει στις κινήσεις της Ουγγαρίας.
Η στάση της Ουγγαρίας ανάγκασε το Open Society Foundation, που ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Σόρος, να μεταφέρει τα γραφεία του από την Ουγγαρία στην Γερμανία διότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος τον Μάιο, οι περιορισμοί που του είχε επιβάλλει η κυβέρνηση το καθιστούσαν πολύ δύσκολο να διεκπαιρεώσει το έργο του στη χώρα.
Hungary to debate law that would criminalize helping illegal immigrants by Hilary Clarke and Stephanie Halasz, CNNi