ΚΟΣΜΟΣ

Τετ α τετ Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Μπασάρ αλ Άσαντ

Λίγες μέρες πριν την ιστορική συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη, το Βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων αποκάλυψε τα σχέδια του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ να συναντήσει τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αν και από συριακής πλευράς δεν έχει επιβεβαιωθεί το ραντεβού, ενώ και από πλευράς Βόρειας Κορέας δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία του, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί στην Πιονγκγιάνγκ, θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους στην βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

Η ανακοίνωση για τη νέα συνάντηση έγινε σε μια στιγμή που παρατηρείται έντονη διπλωματική δραστηριότητα από πλευράς Κιμ, ο οποίος τους τελευταίους μήνες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, επισκέφθηκε την Κίνα και συνάντησε τον πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκε στην Πιονγκγιάνγκ τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ στις 12 Ιουνίου θα δει και τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με το KCNA, ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στη Συρία έδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Μπασάρ αλ Άσαντ, με τον Σύρο πρόεδρο να απαντά: «Ο κόσμος χαιρετίζει τα αξιοσημείωτα γεγονότα στην κορεατική χερσόνησο που επιτεύχθηκαν πρόσφατα από το εξαιρετικό πολιτικό διαμέτρημα και τη σοφή ηγεσία της αυτού εξοχότητος Κιμ Γιονγκ Ουν. Είμαι βέβαιος πως θα πετύχει την τελική νίκη και θα προχωρήσει στην επανένωση της Κορέας».

Το δημοσίευμα του βορειοκορεατικού πρακτορείου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκε στην τοποθέτηησ του προέδρου Άσαντ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως η Συρία στηρίζει πλήρως τις πρακτικές της βορειοκορεατικής ηγεσίας.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι φιλικές εδώ και χρόνια, από όταν ο πατέρας του προέδρου Άσαντ είχε συναντηθεί με τον Κιμ Ιλ Σουνγκ, τη δεκαετία του ΄70, ενώ το 2015 η συριακή κυβέρνηση έδωσε το όνομα του βορειοκορεάτη ηγέτη σε ένα πάρκο της Δαμασκού.

Πέραν του ιστορικού αποστολής μηνυμάτων αλληλεγγύης και συμπαράστασης, Συρία και Βόρεια Κορέα συνδέονται στενά και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η Πιονγκγιάνγκ παρέχει στη Συρία προηγμένους πυραύλους Scud αλλά και την τεχνολογία για την παραγωγή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης