ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Μιανμάρ - ΟΗΕ για τον επαναπατρισμό των Ροχίνγκια

REUTERS/Michelle Nichols

Σε συμφωνία για τηνεπιστροφή των εκτοπισμένων στο Μπαγκλαντές Ροχίνγκιακατέληξαν την Πέμπτη η κυβέρνηση της Μιανμάρ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει την επαρχία Ρακίν και έχουν καταφύγει σε προσωρινούς καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές, για να γλιτώσουν από την βία της κυβέρνησης της (ως επί το πλείστον βουδιστικής) Μιανμάρ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν κύματα βίας κατά των Ροχίνγκια μετά από επιθέσεις των τελευταίων σε κυβερνητικά πόστα ασφαλείας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο στρατός της Μιανμάρ έχει κατηγορηθεί για φόνους, διωγμούς, βασανισμούς, καταστροφές οικιών και βιασμούς κατά των πληθυσμών αυτών.

Παρότι οι κυβερνήσεις του Μπαγκλαντές και της Μιανμάρ έχουν συμφωνήσει σε επαναπατρισμό των Ροχίνγκια, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες φοβούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους καθώς ανησυχούν ότι εκεί δεν θα είναι ασφαλείς. Οι Ροχίνγκια αντιμετωπίζουν έντονη προκατάληψη στη Μιανμάρ, καθώς η κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει ως μία από τις επίσημες εθνικές μειονότητες της χώρας, δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και δεν τους παρέχει υπηκοότητα.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, η δημοσίευση του ΟΗΕ φέρει ένα (επιφυλακτικά) ενθαρρυντικό μήνυμα για τους Ροχίνγκια. Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ότι η συμφωνία θα επιτρέψει σε δύο σώματα του ΟΗΕ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), να μεταβούν στη χώρα προκειμένου να εξασφαλίσουν τον «εθελοντικό, ασφαλή, αξιοπρεπή και βιώσιμο επαναπατρισμό των Ροχίνγκια».

Στην ίδια έκθεση ξεκαθαρίζουν ότι η Μιανμάρ δεν είναι ακόμα έτοιμη για την επιστροφή των εκδιωγμένων αυτών ανθρώπων, επομένως πρώτο βήμα του ΟΗΕ θα είναι να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της χώρας ώστε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες για την επιστροφή των Ροχίνγκια.

Την Πέμπτη ο ΟΗΕ είχε εκφράσει την αντίρρησή του στην απόφαση της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές να μεταφέρει τους πρόσφυγες σε ένα νησί στον κόλπο της Βεγγάλης. Ο Οργανισμός υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τους ανθρώπους αυτούς καθώς θα ήταν εκτεθειμένοι στους κυκλώνες που συχνά πλήττουν τον κόλπο.

Σε δήλωσή της, η κυβέρνηση της Μιανμάρ επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με τον ΟΗΕ ώστε οι Ροχίνγκια «να μπορέσουν να επιστρέψουν εθελοντικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης